1.Τι γίνεται με τα έργα και γιατί στη Στερεά Ελλάδα είναι τόσο οξυμένο το πρόβλημα, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες, όπως η Κεντρική Ελλάδα που αντί για χρέη δίνουν προκαταβολές στους εργολάβους;
Είναι γνωστό τοις πάσι, οτι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά. Η διάλυση εργολαβιών λόγω μη χρηματοδότησης των έργων της περιφέρειάς μας είναι πλέον καθημερινή ρουτίνα. Σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής υπάρχει θέμα διακοπής εργασιών ή διάλυσης εργολαβιών, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για την πορεία και εξέλιξη των αναγκαίων έργων. Προφανώς η απουσία σωστού οικονομικού προγραμματισμού, η έλλειψη διεκδίκησης πόρων από την κεντρική εξουσία, η ατολμία και η ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής είναι μερικές από τις αιτίες του προβλήματος.
2.Προσφάτως διατέθηκαν 25 εκ ρευστό, από τα 49 εκ ε που οφείλει συνολικά η ΠΣΕ για έργα. Ξέρουμε, ποια θα ολοκληρωθούν, ποια θα μείνουν παραπίσω και με ποια κριτήρια επελέγησαν;
Αυτές τις συγκεκριμένες ερωτήσεις τις έχουμε υποβάλλει επανειλημμένως, στις συνεδριάσεις των συλλογικών μας οργάνων, όλες σχεδόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πότε ο κ. Χρονάς, πότε η κα. Μπατζελή, πότε ο Αναγνωστάκης, επαναφέρουμε μια σειρά τέτοιων θεμάτων, τα οποία η περιφερειακή αρχή τα αντιμετωπίζει παρελκυστικά, μεταθέτοντας χρονικά τις απαντήσεις, γεγονός που προκαλεί συχνές εντάσεις στις συνεδριάσεις μας. Με λίγα λόγια η περιφερειακή πλειοψηφία αδυνατώντας να απαντήσει πειστικά παραπέμπει το θέμα των απαντήσεων στις ελληνικές καλένδες. Ως εκ τούτου και η απάντηση στη δική σας ερώτηση είναι σε εκκρεμότητα.
3.Η κυβέρνηση Σαμαρά κατήργησε το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε το ΤΕΙ Στερεάς. Εσείς όμως στηρίζετε την αξίωση της περιφέρειας για ίδρυση πανεπιστημίου. Τι σας κάνει τόσο αισιόδοξο, όταν οι κυβερνήσεις, «γκρεμίζουν»;
Η ερώτηση επιχειρεί έναν συμψηφισμό και μια εξίσωση η οποία δεν είναι σωστή, κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί άλλο είναι η κατάργηση του πανεπιστημίου της Στερεάς το 2013, από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλο η “σύμπραξη” του ΤΕΙ με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), που πραγματοποιήθηκε το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξή μας διατηρώντας σε απόλυτο βαθμό την αυτονομία της αλλά και γω προσωπικά έχουμε ταχθεί υπέρ του αιτήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης της Στερεάς, για ένα δικό μας ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα δικό μας Πανεπιστήμιο. Η μελέτη της ομάδας του πρώην πρύτανη Γιάννη Πανούση, για την ίδρυση και λειτουργία του “Δελφικού Πανεπιστημίου”, αποτελεί την πρόταση της αυτοδιοίκησης την οποία στηρίξαμε και στηρίζουμε.
4.Τα οικονομικά της περιφέρειας δεν είναι καλά, καθώς σέρνει από το παρελθόν χρέη και δάνεια. Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της πλειοψηφίας;
Πιστεύω πως πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει συνολικά η αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα η λειψή χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, η μη ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων, υπάρχει και τεράστια ευθύνη της περιφερειακής πλειοψηφίας, ως προς την ιεράρχηση των αναγκών, τον προγραμματισμό έργων και δράσεων, την έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου την αποσπασματικότητα και την πελατειακή αντίληψη που την διακρίνει, με αποτέλεσμα και φυσικό επακόλουθο να οδηγούμαστε σε οικονομικές αβεβαιότητες και οικονομικά αδιέξοδα.
5.ΟΠΑΣΤΕ. Τι σημαίνει για σας ο τρόπος που μοιράζονται τα κονδύλια;
Δυστυχώς και στον ΟΠΑΣΤΕ έχουμε μια παρελκυστική και αδιαφανή λειτουργία, που πολλές φορές το σύνολο -σχεδόν- της αντιπολίτευσης έχει αναδείξει και στηλιτεύσει. Ο τρόπος που λειτουργεί ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα να σκεφθεί κάποιος οτι είναι ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης μικροπολιτικών επιδιώξεων και καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων.
6.Είχατε ανακοινώσει, προ τριετίας, συνεργασία με την κ. Μπατζελή και τον κ. Γκλέτσο. Ο χρόνος ολοκληρώνεται και οδεύουμε προς εκλογές. Ο κ. Γκλέτσος , που ανήκει πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ όπως και εσεις. ήδη ανακοίνωσε την κάθοδό του και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει τις ευλογίες του κ Τσίπρα. Το ερώτημα είναι πολλαπλό :
Εσείς εξακολουθείτε να θέλετε να ηγηθείτε του ψηφοδελτίου; Αν τελικά είναι ο κ Γκλέτσος θα σας δούμε και εσας στο πλάι του ως υποψήφιο; Αν όχι , υπάρχει περίπτωση για “αντάρτικο” ψηφοδέλτιο;
Με την παράταξη της κας Μπατζελή είχαμε και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε θέματα που απασχολούν την περιφέρειά μας. Τελευταία αναλάβαμε άλλη μία κοινή πρωτοβουλία και συνδιοργανώσαμε εκδήλωση, σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στην περιφέρειά μας. Αυτή η συνεργασία εκτιμάμε οτι βοηθάει στη διαχείριση των περιφερειακών ζητημάτων και θα συνεχισθεί μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας.
Σε οτι αφορά τη διάθεσή μου να συνεχίσω είναι γνωστή και καταγεγραμμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει συλλογικά όργανα που θα αποφασίσουν σχετικά με τις υποψηφιότητες, ακολουθώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και είμαι βέβαιος οτι οι επιλογές θα γίνουν με βάση τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.
Ως ενεργός δημοκρατικός πολίτης, που συμμετέχει από τα νεανικά του χρόνια στα κοινά, έχω μάθει να αποδέχομαι το αποτέλεσμα των ανοιχτών συλλογικών διαδικασιών, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας τον παραγοντισμό και φυσικά δεν αντιστρατεύομαι ποτέ το χώρο στον οποίο ανήκω. Όταν διαφωνώ πολιτικά με το χώρο, απλά διαχωρίζω τη θέση μου.
Όσο για τις ευλογίες, αυτές τις δίνουν μόνο οι ιερωμένοι. Ο πρόεδρος του κόμματος δίνει τη μάχη, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη, μέλη και φίλους της δημοκρατικής παράταξης, για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας και η κοινωνία.
7. Πρίν από τέσσερα χρόνια ο κ Σίμος Κεδίκογλου είχε εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει έδρα η περιφέρεια και από τη Λαμία να πάει στη Χαλκίδα. Ασπάζεστε αυτήν την άποψη;
Όπως και τότε έτσι και τώρα θεωρώ αυτή την άποψη εκτός τόπου και χρόνου. Εκτιμώ οτι η συγκεκριμένη άποψη πέρα από άκαιρη και άτοπη υποκρύπτει εκλογική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια.
9.Η Εύβοια έχει ανοδική πορεία και αναπτύσσεται δυναμικά. Η Ρούμελη πάλι συρρικνώνεται ραγδαία, όπως φαίνεται από την απογραφή σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Νομίζετε ότι χωρούν δυο διαφορετικές πολιτικές κάτω από ένα στρατηγικό σχέδιο και μια περιφέρεια;
Κατ΄ αρχάς απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός, ένα συγκροτημένο και συνεκτικό σχέδιο, μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση, που θα αντιμετωπίζει αυτές τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Εξάλλου αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να “οικοδομεί”, να “χτίζει” τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες μιας ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Αμέσως μετά είναι η εμπειρία, η επάρκεια, η σοβαρότητα, η πολιτική παρρησία, η τόλμη και φυσικά η αποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού, που θα αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Ελπίζω στην επόμενη περιφερειακή περίοδο να δοθεί σε εμάς η εντολή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά αυτά τα προβλήματα.
10.Τι πιστεύετε ότι φταίει που η έδρα της περιφέρειας, η Φθιώτιδα αλλά και οι υπόλοιποι νομοί, με εξαίρεση την Εύβοια, παρουσιάζει τόσο μεγάλο ποσοστό μείωσης πληθυσμού και πως μπορεί να αντιστραφεί;
Η μείωση του πληθυσμού της Στερεάς Ελλάδας κατά 7,7% είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και μας ανησυχεί όλους ιδιαίτερα. Προφανώς το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα μας είναι γνωστό και γι αυτό το λόγο έχουν εκπονηθεί αρκετές και σημαντικές μελέτες τόσο για τα αίτια όσο και για τα άμεσα και επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.
Το σημαντικότερο στην περιφέρειά μας είναι να έχουμε ενεργούς οικονομικά πολίτες και όχι να είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία των νέων και των γυναικών. Προφανέστατα η περιφερειακή διοίκηση όφειλε να αναπτύξει ένα πλέγμα πολιτικών, που θα έδινε διέξοδο στην απασχόληση και όχι να εξαντλείται σε ανούσιες και επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις.
Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα απέτυχε η περιφερειακή αρχή κι ενώ θα μπορούσε κάλλιστα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Εργασίας, με τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας άλλης αντιμετώπισης, αυτή παρέμεινε όπως και στα περισσότερα θέματα, παθητικός θεατής και χειροκροτητής των κυβερνητικών πολιτικών. Οι πολίτες ας γνωρίζουν οτι υπάρχουν λύσεις αρκεί φυσικά να υπάρχει η πολιτική βούληση και το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι, οπότε “οψόμεθα εις Φιλίππους”.