Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΛΟΓΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ … Από καρδιάς απαντήσεις!




Tί σημαίνει για σας το σύνθημα :  H Περιφέρεια Στερεάς, Περιφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα των Περιφερειών ?


Το σύνθημα για την Ελλάδα των Περιφερειών επανέρχεται ως περισσότερο επίκαιρο σήμερα. Διεκδικούμε μια περιφέρεια ισόρροπης ανάπτυξης, με περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους. Θέλουμε το κράτος να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο, στις κεντρικές, εθνικές υποθέσεις: Άμυνα, Παιδεία, Υγεία.

Η Ελλάδα των Περιφερειών είναι η προοπτική μας, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής Δομής του Kράτους.

Για να μπορέσει να σταθεί η περιφέρειά μας σε αυτό το ρόλο, χρειάζεται Κοινωνική Συνοχή, Ισόρροπη ανάπτυξη, Παραγωγή πλούτου, Απασχόληση. 

Απαιτείται  να συνεχιστεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να αποκτήσουν οι Περιφέρειες τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σε τοπικό επίπεδο και εκεί να κατανέμουμε τους πόρους.  Το τάιμινγκ της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι κατάλληλο. 

 
Απαιτείται η  μεταφορά Αρμοδιοτήτων και Πόρων στην Περιφέρεια.
Η περιφέρειά μας είναι μια δυνατή Περιφέρεια… δεν ανήκει όμως σε αυτές που λαμβάνουν πόρους για Υποδομές, λόγω του στατιστικού λάθους  του παρελθόντος με  το ΑΕΠ της.  
 
Κάποιοι φταίνε για αυτό. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν – όταν υπήρχαν οι δυνατότητες δεν έφτιαξαν τις υποδομές που χρειάζονταν. Είναι  το πολιτικό προσωπικό που κατένειμε σε 5  προγραμματικές περιόδους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους σε εκατοντάδες έργα χωρίς αναπτυξιακό αποτέλεσμα, για να ικανοποιήσει πολιτικές επιδιώξεις. Είναι αυτοί που δεν αξιοποίησαν  τις δυνατότητες και δεν διεκδίκησαν ένα ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,  που θα εξισορροπούσε τη χασούρα της περιφέρειας,  όντας σε καθεστώς μετάβασης… Και που όταν το είχε, το κατένειμε με πελατειακά-πολιτικά κριτήρια, σε έργα, χωρίς συνοχή, χωρίς μελέτη των μελλοντικών κοινωνικών αναγκών, χωρίς να διαβλέπει την εξέλιξη του πληθυσμού και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.


Η περιφέρειά μας, με τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει, μπορεί να πετύχει Κοινωνική Συνοχή, άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και μια καλύτερη θέση στην Ελλάδα των Περιφερειών. Καθήκον όλων μας είναι να ενισχύσουμε τη ΧΩΡΙΚΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ της Περιφέρειας, να την κάνουμε Στερεά Υπεροχής.
Επιστροφή στην Κορυφή