Ποιοι είναι οι πυλώνες του προγράμματός σας, για την επόμενη μέρα των εκλογών;
Δ. Αναγνωστάκης : Oνομάσαμε την παράταξή μας "Στερεά… Υπεροχής" κι αυτό όχι τυχαία. Σχεδιάζουμε και θέλουμε τη Στερεά, Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των Περιφερειών. Αυτό είναι ένα σημείο που
θέλουμε να φτάσουμε. Για να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα, καταθέτουμε ενώπιον των πολιτών ένα Σχέδιο για τη Χωρική, Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας μας.
θέλουμε να φτάσουμε. Για να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα, καταθέτουμε ενώπιον των πολιτών ένα Σχέδιο για τη Χωρική, Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας μας.
Το σχέδιό μας βασίζεται σε έξι (6) κεντρικούς πυλώνες :
- Κοινωνική Πολιτική, Ανεργία-Απασχόληση, Κοινωνική Οικονομία & Συνεργατισμός.
- Παραγωγική Ανασυγκρότηση της περιφέρειας και Στήριξη της Τοπικής Οικονομίας.
- Τεχνικές και Κοινωνικές Υποδομές, Αναπτυξιακά Έργα.
- Ανάδειξη της Ταυτότητας, Επανατοποθέτηση της Περιφέρειας στο Χάρτη.
- Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός και Χωρικές Παρεμβάσεις.
- Νέα Διακυβέρνηση, Αποκέντρωση, Νέοι Θεσμοί & Δομές στην Περιφέρεια.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας και πού θεωρείται ότι πρέπει να εστιάσετε σε κάθε νομό ξεχωριστά;
Δ.A.: Τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν είναι : Πώς και με ποιο τρόπο θα αυξήσουμε το Παραγόμενο Περιφερειακό Προϊόν στη Στερεά. Πώς και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και θα δημιουργήσουμε απασχόληση ιδιαίτερα για τους νέους. Αυτά πιστεύουμε ότι είναι τα κυρίαρχα θέματα των κατοίκων της Στερεάς. Εδώ κρίνεται η ικανότητα της κάθε «κυβερνητικής δύναμης», εάν μπορεί να επηρεάσει θετικά το εισόδημα και την απασχόληση στην Περιφέρεια.
Παρότι η έννοια των νομών δεν υπάρχει σαν πεδίο προγραμματισμού, σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες προτεραιότητες που θέτουμε για κάθε περιοχή της Στερεάς.
Στη Βοιωτία
- Την ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις πόλεις Λιβαδειά και Θήβα.
- Η Ανασυγκρότηση του Κωπαιδικού πεδίου και του πρωτογενή τομέα - Αντιπλημμυρικά Έργα.
- Η ανάπτυξη του Βιομηχανικού Πάρκου (Σχηματάρι - Οινόφυτα) για στήριξη της παραγωγικής βάσης.
- Αξιοποίηση των Πολιτιστικών Πόρων (Διασύνδεση Μουσείων) και Στήριξη Θρησκευτικών Μνημείων.
- Οι περιφερειακοί οδικοί άξονες Ελευσίνα - Θήβα, ΠΑΘΕ – Λιβαδειά - Δελφοί, Λιβαδειά -Μπράλλος.
- Η περιβαλλοντική προστασία του Κορινθιακού.
- Η εκπόνηση μελέτης δημιουργίας Αγοράς στα όρια Σχηματαρίου - Χαλκίδας
Στην Εύβοια
- Οι οδικοί άξονες Βόρεια - Νότια Εύβοια, Κύμη-Αλιβέρι, Κύμη-Χαλκίδα-Σύνδεση ΠΑΘΕ.
- Η Ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου στη Χαλκίδα.
- Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις Φθίνουσες Βιομηχανικές περιοχές της Εύβοιας.
- Η αξιοποίηση των Λιμανιών και η θαλάσσια σύνδεση της Εύβοιας με την Αττική.
- Η αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων (Ερέτρια, Αυλίδα κ.λπ.).
- Πράσινο Ενεργειακό κέντρο στο Αλιβέρι.
Στην Ευρυτανία
- Οι οδικοί άξονες Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο και η σύνδεση Άγραφα προς Θεσσαλία.
- Επανεκκίνηση Οικονομίας και η διαμόρφωση της σε Πρότυπο Κέντρο Ορεινής Οικονομίας.
- Φυσικό αέριο στο Καρπενήσι, Παρεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτάρκειας.
- Ανάδειξη της Ταυτότητας, του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της Ευρυτανίας.
- Κοινωνικές Υποδομές, Προστασία Τρίτης Ηλικίας.
- Μετεγκατάσταση νέων και ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων, στην ορεινή ζώνη.
Στη Φθιώτιδα
Αντιμετώπιση πλημμυρών στις Λεκάνες Απορροής Σπερχειού και του Άνω Ρού του Κηφισού.Φυσικό αέριο στην Λαμία και Αξιοποίηση Γεωθερμίας για στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Προαστιακός Σιδηρόδρομος Στυλίδα-Χαλκίδα και Επανάχρηση παλιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής.
Μπράλος-Λιανοκλάδι. Βελτίωση Οδικού Άξονα ΠΕΟ Μπράλλος-Λιβαδειά.
Η Λαμία Διαμετακομιστικό Κέντρο, Κέντρο Υποστηρικτικών Δομών για Επιχειρήσεις.
Μελέτη δημιουργίας ΑΕΙ στη Στερεά.
Αναβάθμιση της Πανελλήνιας Έκθεσης (ΠΕΛ).
Ανάδειξη της Ταυτότητας της περιοχής (Θερμοπύλες, Ορεινοί όγκοι.).
Μελέτη αξιοποίησης ιαματικών πόρων στον άξονα Πλατύστομο-Καμένα Βούρλα-Αιδηψός.
Στη Φωκίδα
- Η Κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλλος-Αντίρριο και ο οδικός άξονας στην Ορεινή Φωκίδα.
- Η αξιοποίηση των Δελφών και του Δελφικού τοπίου για την στήριξη του τουρισμού.
- Η Ανασυγκρότηση της ορεινής ζώνης με τη Δημιουργία Προτύπου Κέντρου Ορεινής Οικονομίας.
- Η Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην Άμφισσα.
- Η ανάδειξη της Ταυτότητας της περιοχής, του Οικιστικού και Φυσικού περιβάλλοντος.
- Η άρση της απομόνωσης της Φωκίδας από τις υπόλοιπες περιοχές.
Θεωρείτε την Εύβοια, αδικημένο νομό, σε σχέση με άλλους;
Δ.Α. : Η Εύβοια έχει πλεονεκτήματα, διαθέτει παραγωγικές υποδομές, είναι τοποθετημένη σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, με άμεση πρόσβαση στην Αττική.
Η οικονομική κρίση κτύπησε ισομερώς όλη την χώρα και συνεπώς δεν μπαίνει θέμα σύγκρισης στην φτωχοποίηση των περιοχών.
Στην Εύβοια δεν αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες και πόροι, για να φτιαχτούν υποδομές και έτσι παρουσιάζει υστέρηση συγκριτικά με άλλες περιοχές. Σκεφτείτε πόσα χρήματα εισέρευσαν στην Περιφέρεια από το ΠΔΕ, τα ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ στα τόσα χρόνια και δεν έχουμε στην Εύβοια ένα Οδικό δίκτυο της προκοπής!
Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες, αφού δεν το έβαλε σε προτεραιότητα. Έτσι χάσαμε πόρους και ευκαιρίες, ενώ σήμερα με την οικονομική κρίση η περιοχή μας βρίσκεται αποδυναμωμένη λόγω της διάλυσης της παραγωγικής βάσης και της απουσίας Τεχνικών Υποδομών.
Ποιες οι προτεραιότητές σας, αν εκλεγείτε, για το νομό μας;
Δ.Α. : Οι Προτεραιότητες μου επιγραμματικά είναι :
Οι οδικοί άξονες (διαμήκης άξονας) της Εύβοιας και άξονας διασύνδεσης της Κύμης με την Ιόνια Οδό (Κάθετος άξονας), που εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η ανάπτυξη του Λιμανιού της Κύμης ως πύλη εισόδου της Θαλάσιας Εγνατίας, η χρήση των υπόλοιπων Λιμανιών της Εύβοιας. Η ανάπτυξη του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Χαλκίδα. Η αναστροφή του Κλίματος στην Τοπική Οικονομία, το κτύπημα της υψηλότατης Ανεργίας και η Δημιουργία θέσεων Εργασίας. Η ενίσχυση των διαύλων ε επικοινωνίας της Εύβοιας με την Αττική και η προσφορά ενός τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος για αύξηση του τουρισμού και αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Η επανάχρηση των αργούντων Υποδομών και εφαρμογή ιδιαίτερων πολιτικών στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές.
Πόσο θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τα πολιτικά κόμματα, σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές εκλογές; Σε σχέση πάντα με παλαιότερες αναμετρήσεις.
Δ.Α. : Τα κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τη μορφή που έχουν και τις πολιτικές που ακολουθούν, χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Από «βήμα» διεκδίκησης κοινωνικών και πολιτικών αιτημάτων που ήταν, για ολόκληρες ιστορικές περιόδους, σήμερα μετατράπηκαν σε κλειστές ομάδες «επαγγελματιών», για εφαρμογή μάλιστα πολιτικών που υποβάλλονται από διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα και αγορές. Σήμερα τα πολιτικά κόμματα τείνουν να γίνουν υποσύνολα της πολιτικής ζωής και αυτό είναι εις βάρος της Δημοκρατίας. Χάνει η Δημοκρατία, χάνει η Κοινωνία μας.
Οι νέοι δεν μετέχουν στα κοινά, δεν πιστεύουν στους πολιτικούς και στην πολιτική, που κατάντησε και με ευθύνη των ΜΜΕ, κραυγές, ατάκες, επικοινωνιακές κορώνες και τρυκ. Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ξέρουμε πόσο τα κόμματα επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.
Προσωπικά θα επιθυμούσα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις κομματικές τους προτιμήσεις, με βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια και τα πρόσωπα που τους εμπνέουν εμπιστοσύνη. Να πουν φτάνει πια.. η Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη.
Να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ σε αυτούς τους αμετανόητους, που μοίραζαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μοιράζουν χρίσματα, δακτυλίδια και καπέλα στην Αυτοδιοίκηση και στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Εμείς προτάσσουμε μια πολιτική κοντά στον πολίτη. Με λύσεις στα προβλήματα. Με ανεξάρτητη, από τα κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε μια «νέα πίστη» των νέων στην Πολιτική, να ξαναδώσουμε προοπτική.
Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα, για την τουριστική αξιοποίηση της Εύβοιας και κατά πόσο αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια;
Δ.Α. : Η περιφέρεια υποχρεούται και μπορεί να φτιάξει τις απαραίτητες υποδομές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Εύβοιας-Σκύρου (Αναβάθμιση Οικισμών, Τουριστικές Υποδομές, Προσβάσεις, Αξιοποίηση ακτογραμμής και Λιμανιών, Αναβάθμιση Μνημείων και Τόπων, Υποδομές τουρισμού κ.λπ.). Η περιφέρεια υποχρεούται να προβάλει την περιοχή.
Αυτά, εμείς θα τα κάνουμε με ένα συνεκτικό πρόγραμμα Υποδομών και Προβολής, δημιουργώντας ένα Τουριστικό Προϊόν προς το κοινό, που θα βλέπει την Εύβοια και τη Σκύρο ως τόπους τουριστικού προορισμού.
Η Εύβοια μπορεί να γίνει περιοχή για ένα αγροτουριστικό Circouit (διαδρομή με τεράστια ακτογραμμή, ενδοχώρα, πολιτισμός, διαμονή, κ.λπ.). για όλες τις προτιμήσεις και διαθέσεις σε ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια επιλέγει τη χώρα μας, (από Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, κ.λπ.).
Ταυτόχρονα η Νότια Εύβοια (Καρυστία), μπορεί να γίνει μια «δεύτερη πολιτεία» που θα αποσυμφορήσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Εμείς ποντάρουμε στην διαφοροποίηση της οικονομίας μας στον τουρισμό, αλλά με ένα συνεκτικό σχέδιο Τουριστικής Πολιτικής.
Θα θέλαμε δυο λόγια, για το συνδυασμό σας και τους βασικούς άξονες της επιλογής των υποψηφίων σας.
Δ.A.: Επεδίωξα να σχηματίσω ένα καθαρά Αυτοδιοικητικό Ψηφοδέλτιο με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Διοίκησης, Επαγγελματίες, Επιστήμονες, Τεχνοκράτες με εμπειρία στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, ανθρώπους μπολιασμένους με τις αξίες της συμμετοχής, της κοινωνικής προσφοράς και δράσης. Αρκετοί από τους συνεργάτες μετέχουν για πρώτη φορά σε Αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι περισσότεροι μετρούν χρόνια πολιτικής δράσης, διοικητικής εμπειρίας, επαγγελματικής ζωής, αγωνιστές της δημοκρατίας για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν είναι επαγγελματίες της μικροπολιτικής. Δεν είναι εξαρτημένοι από την εξουσία. Είναι άνθρωποι δημιουργικοί, που δεν αναζητούν επιβεβαίωση από τη συμμετοχή τους σε ένα Όργανο της Αυτοδιοίκησης. Καταθέτουν την εμπειρία, τη γνώση, την πολιτική ωριμότητα και τη διάθεση προσφοράς, θέλοντας να φανούν χρήσιμοι στον τόπο τους και στους συμπολίτες τους.
Τέλος, πού πιστεύετε θα κριθεί το παιχνίδι των εκλογών και η νίκη;
Δ.A. : Θέλω να πιστεύω ότι θα κριθεί στα Πρόσωπα και στην Ομάδα του κάθε Ψηφοδελτίου μετρώντας την ικανότητα, την εμπειρία, την ωριμότητα, την αποτελεσματικότητα.
Θέλω να πιστεύω ότι θα κριθεί στις Προτάσεις και στο Πρόγραμμα, στην εικόνα που προβάλλει ο κάθε συνδυασμός, στο ρεαλιστικό και εφικτό των όσων καταθέτει και προβάλλει.
Ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες, που έχουν τα δικά τους κριτήρια.
Σε τελική ανάλυση, οι πολίτες θα επιλέξουν για Περιφερειάρχη και ποια Ομάδα θα διευθύνει τις τύχες της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια, άρα οι ίδιοι οι πολίτες αναλαμβάνουν και την ευθύνη της επιλογής τους.