Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Έργα αποκατάστασης ζημιών από τη "ΘΑΛΕΙΑ'

Η θέση της παράταξής μας, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τα έργα αποκατάστασης ζημιών από τη "ΘΑΛΕΙΑ' και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

«Θα σταθώ στο προηγούμενο πρακτικό συνεδρίασης της Ο.Ε., στις 2/2/2021, που χαρακτηριστικά είχαμε τοποθετηθεί ως εξής:
Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την αναγκαιότητα των έργων αποκατάστασης, διαφωνούμε με την προτεινόμενη διαδικασία, γιατί τη θεωρούμε ελλειμματική, ως προς τη διαφάνεια.
Διαφωνούμε, με την προσφυγή στη διαδικασία δημοπράτησης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύστημα το οποίο δεν εξασφαλίζει, σε απόλυτο βαθμό, τη διαφάνεια.
Πιστεύουμε, μετά από όσα έχουν προηγηθεί, πως πρέπει να πάμε σε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και επιμένουμε σε αυτό.
Καταψηφίζουμε την εισήγηση.
Και σήμερα, αυτή είναι η βασική μας θέση, απέναντι στην επιλογή και στις διαδικασίες δημοπράτησης – ανάθεσης των έργων των 58 εκ. περίπου, που σχετίζονται με την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία "ΘΑΛΕΙΑ".
Είναι προφανές πια και η εμπειρία από τη διαχείριση των έργων αποκατάστασης του "ΖΟΡΜΠΑ", αποδεικνύει, πως η επιλογή μιας τέτοιας διαδικασίας, δεν εξασφαλίζει την ευρεία συμμετοχή, τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια.
Απουσιάζουν, κατά την εκτίμησή μας, όλοι εκείνοι οι όροι, που θα έπρεπε να υπάρχουν στη δημοπράτηση τόσο μεγάλων έργων.
Μιλάμε για 15 εκ. για το "ΖΟΡΜΠΑ" και για άλλα 58 εκ. για έργα αποκατάστασης, από τη "ΘΑΛΕΙΑ".
Μιλάμε για 18 υποέργα, που όπως παρατηρήθηκε κι από προηγούμενη τοποθέτηση, ο μέσος όρος των εκπτώσεων, υπολείπεται κατά πολύ των εκπτώσεων, που δόθηκαν στα έργα αποκατάστασης των ζημιών από το "ΖΟΡΜΠΑ".
Εκτός από δύο συγκεκριμένα υποέργα του "ΖΟΡΜΠΑ", τα δύο μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό, που ανακηρύχτηκε μειοδότης η εταιρία SEC, με ποσοστό της τάξης του 20%, τα υπόλοιπα οκτώ υποέργα είχαν ποσοστά έκπτωσης από 44% έως 66%.
Σήμερα, στα έργα αποκατάστασης ζημιών από τη "ΘΑΛΕΙΑ", εκτός από την περίπτωση ενός αναδόχου, ο οποίος έδωσε ποσοστά έκπτωσης της τάξης του 40,82% και 46,07% για δύο υποέργα αντίστοιχα, στα υπόλοιπα 16 υποέργα τα ποσοστά έκπτωσης κυμαίνονται από 11,04% έως 31,51%.
Αντιλαμβάνεστε τη τεράστια διαφορά.
Μιλάμε για 55 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, στα ποσοστά έκπτωσης των έργων αποκατάστασης ζημιών από το "ΖΟΡΜΠΑ" από ότι στα έργα αποκατάστασης ζημιών από τη "ΘΑΛΕΙΑ".
Θεωρούμε πως η επιλογή της περιφερειακής αρχής, η επιλογή διαγωνιστικής διαδικασίας κλειστού τύπου, ήταν μια εσφαλμένη και κακή επιλογή. Επιλογή η οποία δεν έφερε ούτε την ταχύτητα ολοκλήρωσης των έργων που προσδοκούσατε αλλά ούτε και οικονομικό όφελος.
Το εσφαλμένο της επιλογής αποδεικνύεται, κατά τη γνώμη μας και από την πρόταση της περιφερειακής αρχής, να παραπέμψει τα τρία υποέργα με ποσοστά έκπτωσης 11,04 %, 11,67% και 18,29% στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, για να διαπιστωθεί αν το ποσοστό είναι ασυνήθιστα χαμηλό.
Φυσικά, ανάλογα με τη γνωμοδότηση θα αποφασιστεί αν πάμε σε επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας ή όχι. Αυτό σημαίνει μια χρονοκαθυστέρηση, αρκετά μεγάλη, γιατί δεν θα είχε νόημα η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας αλλά η επιλογή μιας ανοιχτής και απόλυτα διασφαλισμένης διαγωνιστικής διαδικασίας.
Θεωρώ ότι το γεγονός της παραπομπής, αποδεικνύει τη λαθεμένη επιλογή του συστήματος δημοπράτησης – ανάθεσης, με το σύστημα διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Επισημαίνεται, για όση αξία έχει, ότι η επιτροπή διαγωνισμού, υποδεικνύει στα μέλη της Ο.Ε. το ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό έκπτωσης, στα τρία υποέργα που αναφέρθηκε ο πρόεδρος.
Δεν είμαι σίγουρος, κατά πόσο είναι στις υποχρεώσεις της επιτροπής διαγωνισμού, να κάνει τέτοιου τύπου παρατηρήσεις αλλά μια που το έκανε, δράττομαι της ευκαιρίας να δηλώσω ότι προφανώς και είναι σωστή η επισήμανση αλλά δεν είμαστε συνηθισμένοι από τέτοιες συμπεριφορές επιτροπών που ασχολούνται με διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων έργων. Προφανώς τα έργα είναι αναγκαία, προφανώς και πρέπει να γίνουν οι αποκαταστάσεις αλλά και το πως αυτά θα δημοπρατηθούν, με ποιους όρους θα γίνει η διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι το ίδιο σημαντική και πρέπει να μας απασχολεί.
Αντιλαμβάνεστε, ότι εμείς θεωρούμε πως δικαιώθηκε η άποψη και η θέση μας, ότι κακώς επιλέχθηκε αυτό το σύστημα δημοπράτησης – ανάθεσης και βεβαίως θα καταψηφίσουμε την εισήγηση όχι γιατί δεν είναι αναγκαία τα έργα αλλά γιατί διαφωνούμε τόσο με την επιλογή της κλειστής διαγωνιστικής διαδικασίας όσο και με το αποτέλεσμα που είχε.
Ναι στα έργα όχι στη διαδικασία που επιλέξατε.
Υπό αυτή την έννοια θα είμαστε αρνητικοί.






Επιστροφή στην Κορυφή