Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

O Παρνασσός : Kέντρο Ορεινής Οικονομίας Μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στην ζώνη του Παρνασσού

Eνα Συνεκτικό Πρόγραμμα Υποδομών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής * 

 

Του Βασίλη Τσιτσιρίγκου-Οικονομολόγου,
Δ/ντή της Αναπτ. Εταιρείας ΟΑΣΕ ΑΕ**

Στο πρόγραμμα της παράταξης “ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ” του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη, δεσμευόμαστε ότι θα αναδείξουμε τον Παρνασσό σε ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 

Χωρίς περιστροφές, δεσμευόμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ (OΧΕ) στον Παρνασσό.  Η ΟΧΕ Παρνασσού θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΠΕΠ Στερεάς 2021-2027.

Η  δέσμευσή μας αυτή, δεν είναι τυχαία..Βασίζεται στην εμπειρία μας και στην καλή γνώση της περιοχής.


Έχουμε και λέμε :


Πρώτον : Το Πλεονέκτημα  της Περιοχής 


Στο Περιφερειακό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΠΕΣΧΑ) της Στερεάς Ελλάδας, η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού ορίζεται ως Τοπιακή Ενότητα 7 και 8. Η περιοχή, αν και ανήκουσα σε τρείς (3) διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας) έχει μια «ιδιαίτερη ταυτότητα», είναι «τόπος τουριστικού προορισμού», διαθέτει διεθνούς εμβέλειας Τουριστικούς και Πολιτιστικούς πόρους (Δελφοί, Χιονοδρομικό, κ.α.) Ορεινούς Οικισμούς, Μουσεία, Συλλογές προβιομηχανικής περιόδου και αγροτικής κληρονομιάς.

Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της ορεινής ζώνης, οι δύο γειτνιάζοντες Εθνικοί Δρυμοί  Παρνασσός και Οίτη, η απόσταση από την Αττική, την Λαμία, την Λιβαδειά και την Άμφισσα, προικίζουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής.   

Δεύτερον :  Η Τεχνογνωσία της Περιοχής και της Αυτοδιοίκησης


Οι Τοπικοί φορείς και η Αυτοδιοίκηση διαθέτουν τεχνογνωσία-εμπειρία στην υλοποίηση  προγραμμάτων. Εδώ στα 1994, στα πλαίσια του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, οι Δήμοι δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Παραπαρνάσιων Δήμων,  για  να στηριχτεί η τοπική ανάπτυξη. 

Εδώ, από το Α’, Β’  Γ΄, Δ΄  ΚΠΣ, και ΕΣΠΑ υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής.
Εδώ, από το 1995 μέχρι το 2010, υλοποιήσαμε τα Προγράμματα LEADER και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Παραπαρνασσίων Δήμων, ενώ σήμερα υλοποιούνται τα Tοπικά  Προγράμματα  CLLD-LEADER του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εδώ στην περιοχή,  το Ελληνικό Δημόσιο επένδυσε σε υποδομές μέσω του Π.Δ.Ε, ΕΣΠΑ, ΠΕΠ Στερεάς 2014-2020 στις μεγάλες  παρεμβάσεις της Βορειανατολικής πλευράς με την Νέα σιδηροδρομική γραμμή, στην Μελέτη της  Διαγωνίου Λαμία-Άμφισσα, στην Βελτίωση Υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου, κ.α. 


Τρίτον : Η Ανάπτυξη Απαιτεί Στρατηγική, Πολιτική Βούληση  και Συνεργασία. 


Ανάπτυξη  δεν γίνεται με αποσπασματικά έργα και έργα χωρίς συνοχή.  Χρειάζονται συνδυασμένες δράσεις,  για να στηριχτεί το παραγωγικό σύστημα και για να βγεί η περιοχή  στο «εξωτερικό» της περιβάλλον.  Για να γίνει τόπος οικοτουρισμού και πολλαπλών προτιμήσεων, χρειάζεται να κινητοποιηθεί το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό, το ΝΕΟ παραγωγικό δυναμικό. Ωστόσο χρειάζεται να αποφύγουμε τους τοπικισμούς και τις αυταπάτες  ότι ο κόσμος τελειώνει ίσαμε εκεί  που βλέπει το μάτι μας,  ή  στον ορίζοντα των Βουνών μας.  

Οι γειτνιάζοντες  Δήμοι, Διστόμου-Αραχόβης-Αντίκυρας, Λεβαδέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, η Περιφέρεια, το Χιονοδρομικό ΑΕ, όλοι οι συντελεστές του παραγωγικού συστήματος, πρέπει να  συνεργαστούν και να εκπονήσουν ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα-Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.
Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί με σημαντικούς οικονομικούς πόρους για Υποδομές, για τις Μικρές Επιχειρήσεις, για τα χωριά, για την προβολή, για ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, για διευρωπαϊκές διοργανώσεις κ.λ.π.  

Ετσι μόνον, θα αξιοποιήσουμε τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και θα ωφελήσουμε την Τοπική Οικονομία. 

Τέταρτον  : Πως θα γίνει το όραμα πράξη  ?  Τι θα περιλαμβάνει η ΟΧΕ ? 


Η παράταξη  “ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ”  του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη, όλοι εμείς που εργαστήκαμε στην περιοχή,  ξέρουμε με ποιο τρόπο θα γίνουν πράξη όλα αυτά, και πως μπορεί ο  Παρνασσός να αναδειχτεί σε ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Πρωτίστως όλες οι προτάσεις των φορέων, οι τοπικές ανάγκες  θα αποτυπωθούν σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο  που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει :

•    Κατασκευή και Συντήρηση των Υποδομών της περιοχής.  
•    Στήριξη του Χιονοδρομικού με τα απαραίτητα έργα Υποδομής και Πρόσβασης (Οδικό δίκτυο κ.λπ.)
•    Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με πολλές δραστηριότητες :  Ένα Βουνό 4 Εποχές.
•    Αξιοποίηση των τουριστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής με ένα Αγροτουριστικό Circuit.
•    Ανάπτυξη της Βορειοανατολικής/Νοτιοανατολικής πλευράς με Κέντρα Στήριξης τα Ορεινά χωριά που   χρειάζεται να γίνουν πιο ελκυστικά και με καλύτερες υποδομές.
•    Προβολή της περιοχής στο «εξωτερικό της περιβάλλον» με μια ιδιαίτερη ταυτότητα.
•    Στήριξη του Παραγωγικού Συστήματος με Προϊόντα Ταυτότητας (Φορμαέλα, Ελαιόλαδο, Kρασί. Τυροκομικά, Κρέας κ.α.)
Ο Παρνασσός μπορεί να γίνει Κέντρο  Ορεινής Οικονομίας στην Στερεά.  Όπως έγινε σε συγκεκριμένες περιοχές της Ορεινής Ελλάδας  (Μέτσοβο, Περτούλι, Ζαγοροχώρια, Λϊμνη Πλαστήρα κ.λπ.) που μεγαλούργησαν σε άλλες εποχές. Μεγαλούργησαν γιατί, Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση-Τοπικοί Φορείς, έχτισαν ένα όραμα, μια στρατηγική και συγκέντρωσαν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους γύρω από αυτό.
Εμείς, στο Πρόγραμμα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη αυτήν την πρόταση καταθέτουμε. Σε αυτό το ΣΧΕΔΙΟ καλούμε τους πολίτες νάρθουν ΜΑΖΙ μας.

Για να μεγαλώσει το τουριστικό ρεύμα και να διαφοροποιήσουμε την οικονομία.

Ούτε διαγγέλματα στα ΜΜΕ, ούτε Ατάκες, ούτε πιστολιές στον αέρα, ούτε «κατόπιν ενεργειών μου». 

Λέμε απλά να σχεδιάσουμε από κοινού, να εργαστούμε δημιουργικά, για να πάει το τόπος μπροστά.



* Στην Λένα Σύρου,  για τις δικές της πολύχρονες προσπάθειες για την περιοχή.   
** Ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος είναι Υποψήφιος Περ. Σύμβουλος με την ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ του Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Βοιωτία. Εργάζεται στην περιοχή του Παρνασσού από το 1995 ως Υπεύθυνος των Προγραμμάτων LEADER και ΟΠΑΑΧ. Ηταν  Δ/ντής της  Αναπτυξιακής  Εταιρείας  ΕΛΙΚΩΝΑΣ-ΠΑΡΝΑΣΟΣ από το 1994 μέχρι το 2002, και από το 2002 μέχρι σήμερα Γεν. Δ/ντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ.   




Επιστροφή στην Κορυφή