Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Άρθρο του Δ. Αναγνωστάκη στα ΝΕΑ 11/05/2019 - Για μια Στερεά Ελλάδα Υπεροχής και Κοινωνικής Συνοχής

Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ

Oι αυτοδιοικητικές - περιφερειακές εκλογές του Μαΐου διεξάγονται σε έντονο πολωτικό κλίμα.

Ο κομματικός ανταγωνισμός θέτει σε δεύτερη μοίρα τα μεγάλα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και της ελληνικής περιφέρειας, ζητήματα όπως η ανεργία, η συρρίκνωση της οικονομίας, το χάσμα περιφέρειας - κέντρου, υπαίθρου - πόλεων, που δυστυχώς περνούν στα αζήτητα και στα μουγκά!

Ωστόσο, παρά τα ανούσια συνθήματα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επόμενη μέρα των εκλογών πεισματικά και απελπιστικά μονότονα θα μας θυμίζει ότι η συρρίκνωση της υπαίθρου, η γήρανση πληθυσμού, η «διάλυση» της κοινωνικής συνοχής είναι εδώ !

Για να υπάρξουν προοπτικές οικονομικής ανάτασης της ελληνικής περιφέρειας στη μεταμνημονιακή εποχή χρειάζονται σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Για την Περιφέρεια Στερεάς, τα ζητήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς στη δίνη της κρίσης, με ευθύνη του πολιτικού προσωπικού, βρέθηκε χωρίς σχέδιο, ανοχύρωτη, ευάλωτη, άτυχη.

Σήμερα καλούμαστε, ως Περιφέρεια Στερεάς, να αντιμετωπίσουμε:

- ανεργία σε υψηλά επίπεδα

- χαμηλές εξαγωγές, παρά την πολυδιαφημισμένη εξωστρέφεια

- χαμηλούς έως μηδενικούς δείκτες καινοτομίας σε μια περιφέρεια που απαντώνται «ναυαρχίδες» της ελληνικής βιομηχανίας και ισχυρότατος δευτερογενής τομέας

- αδυναμία να ωφεληθούμε από την αύξηση του τουριστικού προϊόντος, αφού είχαμε μόλις το 1,2% των συνολικών εισπράξεων από τον τουρισμό.

Η Στερεά, ως περιφέρεια μετάβασης, στερήθηκε πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους και οι ηγεσίες της χρησιμοποίησαν τον θεσμό ως όχημα ανόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, την ώρα επούλωσης των πληγών των Μνημονίων η Στερεά ερίζει με άλλες περιφέρειες για την πρωτιά μέσα στη «φτώχεια» κυριολεκτικά των απορροφήσεων του ΕΣΠΑ - απορροφήσεις 30-35% σε 4 χρόνια υλοποίησης - και μάλιστα με έργα της περιόδου 2007-2013.

Εμείς καταθέτουμε ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για μια Στερεά... Υπεροχής και Κοινωνικής Συνοχής μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των περιφερειών. Με απλά λόγια σχεδιάζουμε τη χωρική, οικονομική, περιβαλλοντική ανταγωνιστικότητα της Στερεάς με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη.

Καταθέτουμε εμπειρία, γνώση και πολιτική ωριμότητα. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε υψηλές προσδοκίες και εμπιστοσύνη των νέων στην πολιτική.

Επαναφέρουμε τον δημοκρατικό προγραμματισμό, δημιουργούμε νέους θεσμούς και νέες δομές αναπτυξιακού σχεδιασμού, υπερασπιζόμενοι τον «δημόσιο χώρο», το γενικό και δημόσιο συμφέρον.


Οι προγραμματικές συνθέσεις, η δημοκρατία, η απλή αναλογική, που αγωνιστήκαμε για χρόνια να την καθιερώσουμε στην Αυτοδιοίκηση, είναι μπροστά μας, πρόκληση και πρόσκληση.


Σε αυτόν τον αγώνα για μια Στερεά Υπεροχής και Κοινωνικής Συνοχής, καλούμε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που πιστεύουν ότι μπορούμε να δραπετεύσουμε από τη μιζέρια και τη στασιμότητα, που νιώθουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να υλοποιήσουμε μια περιφερειακή πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Πηγή: https://www.tanea.gr/
Επιστροφή στην Κορυφή