Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Απάντηση στην ερώτηση Θ. Ακριώτου για το νερό στον οικισμό Πανόραμα.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                         

                                                                                 Χαλκίδα 28/04/2022 


ΘΕΜΑ : Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στον οικισμό Πανόραμα, της Δ.Ε. Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων του Ν. Ευβοίας 

 ΣΧΕΤΙΚΑ : 

α) Η από 27.04.2022 Ερώτηση της Περιφερειακή Συμβούλου Ευβοίας Ακριώτου Θεοδώρας 

 β) Το αριθμ. πρωτ. 270896/4532/2020/06.04.2021 έγγραφό μας 

 γ) Το αριθμ. πρωτ. 87470/1538/28.04.2021 έγγραφό μας 

 δ) Το αριθμ. πρωτ. 192351/3771/06.09.2021 έγγραφό μας 

 ε) Το αριθμ. πρωτ. 29461/623/21.02.2022 έγγραφό μας 

 στ) Το αριθμ. πρωτ. 38049/749/22.02.2022 έγγραφό μας 

 ζ) Το αριθμ. πρωτ. οικ. 40504/791/23.02.2022 έγγραφό μας 

 η) Το αριθμ. πρωτ. 52506/994/15.03.2022 έγγραφό μας 

 θ) Το αριθμ. πρωτ. οικ. 63468/1259/23.03.2022 έγγραφό μας 

 ι) Το αριθμ. πρωτ. 75948/1487/08.04.2022 έγγραφό μας 

Απαντώντας στο ανωτέρω (α) σχετικό και σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: 

-2/5- Καταγγέλθηκε στην Υπηρεσία μας ότι το νερό του ιδιωτικού δικτύου από το οποίο υδρεύεται ο οικισμός Πανόραμα της Δ.Ε. Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων του Ν. Ευβοίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. 

Ακολούθησε διερεύνηση της καταγγελίας και σε αυτοψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στις 08.03.2021 διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: 

 Η περιοχή δεν υδρεύεται από δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, αλλά από ιδιωτικό δίκτυο κοινής ωφελείας που περιλαμβάνει γεώτρηση καθώς και δίκτυο σωληνώσεων. 

 Η γεώτρηση βρίσκεται εντός δεντρόφυτης περιοχής χωρίς περίφραξή και δεν διαθέτει κρουνό δειγματοληψίας. Επίσης, διαπιστώθηκε διαρροή νερού από εξωτερικό σωλήνα της γεώτρησης. Δίπλα στη γεώτρηση βρέθηκε πλαστική μαύρη δεξαμενή άγνωστης χρήσης. Πέριξ της γεώτρησης δεν διαπιστώθηκαν εμφανείς πηγές ρύπανσης των υπόγειων νερών (ιδιωτικά συστήματα αποχέτευσης-βόθροι ανάντη της γεώτρησης, νεκροταφείο, σταυλική εγκατάσταση κ.λ.π.) 

 Το δίκτυο ύδρευσης σε πολλά σημεία του είναι επιφανειακό και οι σωληνώσεις αυτού είναι διαμέτρου 2-3 cm και παρουσίαζε κάποιες διαρροές με επιφανειακή ροή νερού. 

 Ο ιδιοκτήτη της γεώτρησης και του δικτύου σε τηλεφωνική επικοινωνία έκανε γνωστό ότι το στο εν λόγω δίκτυο ύδρευσης δεν γίνεται χλωρίωση την τελευταία περίπου οκταετία. 

Η Υπηρεσία μας με το (β) σχετικό έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στην Υπηρεσία σας, ζήτησε από το Δήμο Χαλκιδέων και τη Δ.Ε.Υ.Α. Χαλκίδας να αποστείλουν στοιχεία νομιμότητας για το δίκτυο (άδειοδότηση δικτύου κοινής ωφελείας) αλλά και στοιχεία ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος (αναλύσεις νερού προηγούμενων ετών). 

Παράλληλα, από τα αποτελέσματα εξέτασης δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από το ως άνω δίκτυο στις 08.03.2021 από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου διαπιστώθηκε ότι για κάποιες από τις παραμέτρους που ελεγχθήκαν υπήρχαν αποκλίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία.

 Συγκεκριμένα, και τα δύο (2) δείγματα που ελήφθησαν για μικροβιολογικό έλεγχο εμφάνισαν υπέρβαση στις παραμέτρους Κολοβακτηριοειδή και Clostridium Perfrigens (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων). Από τα δύο (2) δείγματα που ελήφθησαν για φυσικοχημικό έλεγχο το ένα παρουσίαζε υπέρβαση στις παραμέτρους Σίδηρο (Fe) και Μόλυβδο (Pb). Όλες οι άλλες παράμετροι (μικροβιολογικές και χημικές) που εξετάσθηκαν βρέθηκαν εντός των τιμών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. 

Για τους παραπάνω λόγους η Υπηρεσία μας ζήτησε από το Δήμο Χαλκιδέων και την Δ.Ε.Υ.Α. Χαλκίδας να ενημερώσουν τους κατοίκους του οικισμού προκειμένου να μην κάνουν χρήση του νερού αυτού και να φροντίσουν για την παροχή υγιεινού νερού σύμφωνα με τα -3/5- προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία (χορήγηση εμφιαλωμένου νερού, μεταφορά κατάλληλου νερού με βυτιοφόρο όχημα κ.λ.π.). 

Σε επόμενο έλεγχο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου στις 28.04.2021 στον οικισμό διαπιστώθηκε ότι δεν έχει γίνει διακοπή χρήσης του ιδιωτικού δικτύου υδροδότησης. 

Η Υπηρεσία μας προχώρησε στην επιβολή ποινικών κυρώσεων με βάση τον Α.Ν. 2520/1940 με αποστολή σχετικής έκθεσης υγειονομικής επιθεώρησης στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας όπως σας ενημερώσαμε και με το (γ) σχετικό έγγραφό μας. 

Επιπρόσθετα με τα (δ) και (ε) σχετικά έγγραφά μας, τα οποίο σας έχουνε επίσης κοινοποιηθεί, η Υπηρεσία μας ζήτησε εκ νέου από το Δήμο Χαλκιδέων και την Δ.Ε.Υ.Α. Χαλκίδας ενημέρωση για τις ενέργειές και τα μέτρα που έχουν λάβει σχετικά. 

Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Παράλληλα, με το (στ) έγγραφο η Υπηρεσία μας ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Υγείας έπειτα από ερώτηση που τέθηκε στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τον Βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη, ενώ με το (ζ) σχετικό έγγραφο ενημέρωσε τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για την εξέλιξη τη υπόθεσης. 

Στις 14.03.2022 αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας προέβησαν σε εκ νέου αυτοψία στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής κατά την οποία διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: 

 Η περιοχή, όπως ενημέρωσαν κάτοικοι, συνεχίζει να υδρεύεται από το ιδιωτικό δίκτυο κοινής ωφελείας 

 Το δίκτυο περιλαμβάνει γεώτρηση, τσιμεντένια δεξαμενή συλλογής καθώς και δίκτυο σωληνώσεων διατομής Φ 32 και Φ 28. 

 Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τόσο η γεώτρηση όσο και η δεξαμενή βρίσκονται εντός δεντρόφυτης περιοχής χωρίς εμφανές σημείο εξόδου της γεώτρησης και χωρίς καμία προστασία και περίφραξή. Η τσιμεντένια δεξαμενή στο πάνω μέρος αυτής είχε θύρα επίσκεψης που ήταν κλειδωμένη. Επιπλέον, η θύρα επίσκεψης είχε καταπλακωθεί από δένδρο. Δεν υπήρχε κρουνός δειγματοληψίας στο χώρο δεξαμενής-γεώτρησης. Επίσης, διαπιστώθηκε διαρροή νερού από τον εξωτερικό σωλήνα της γεώτρησης που οδηγεί στη δεξαμενή, λόγω φθοράς και πρόχειρης επισκευής. Δίπλα στη τσιμεντένια δεξαμενή βρέθηκε πλαστική μαύρη δεξαμενή άγνωστης χρήσης. Πέριξ και ανάντη της γεώτρησης δεν διαπιστώθηκε εμφανής ρυπογόνος δραστηριότητα (συστήματα αποχέτευσης, νεκροταφείο, σταυλική εγκατάσταση κ.λ.π.

 Στη δεξαμενή υπήρχε καλώδιο ηλεκτροδότησης επί του εδάφους, το οποίο ήταν χωρίς προστασία και άγνωστο αν από αυτό διερχόταν ηλεκτρικό ρεύμα. 

 Το δίκτυο ύδρευσης σε πολλά σημεία του είναι επιφανειακό χωρίς καμία προστασία από εξωτερικούς παράγοντες, με κίνδυνο βλάβης των σωληνώσεων, διαρροής και πιθανής μόλυνσης του νερού. Παράλληλα, έγινε λήψη δύο (2) δειγμάτων για έλεγχο μικροβιολογικών παραμέτρων και ενός (1) δείγματος για έλεγχο χημικών παραμέτρων από οικίες που υδρεύονται από το εν λόγω ιδιωτικό δίκτυο κοινής ωφελείας. Τα δείγματα εστάλησαν για έλεγχο σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Σημειώνουμε ότι κατά τη δειγματοληψία έγινε και επιτόπια μέτρηση υπολειμματικού χλωρίου με χρωματομετρικό δείκτη, κατά την οποία δεν διαπιστώθηκε παρουσία υπολειμματικού χλωρίου. 

Έπειτα από τα παραπάνω η Υπηρεσία μας με το (η) σχετικό έγγραφο ενημέρωσε το Δήμο Χαλκιδέων για τα αποτελέσματα του ελέγχου και ζήτησε: 

 να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της γεώτρησης και της δεξαμενής, 

 να εξασφαλισθεί επαρκώς η μη πρόσβαση αναρμόδιων προσώπων και ζώων σε αυτές, 

 να αποκατασταθεί η καθαριότητα εντός και πέριξ του χώρου γεώτρησης-δεξαμενής, 

 να αποκατασταθούν οι φθορές σε σωληνώσεις, 

 να εγκατασταθεί κρουνός δειγματοληψίας νερού μετά την έξοδο από τη δεξαμενή, 

 να εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα χλωρίωσης, έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενη η απολύμανση του νερού, 

 να κατασκευασθεί κατάλληλο δίκτυο μεταφοράς του νερού στον οικισμό, και όλα αυτά εφόσον το νερό της γεώτρησης κριθεί κατάλληλο από χημική και μικροβιολογική άποψη και η γεώτρηση έχει την απαιτούμενη αδειοδότηση (νομιμότητα χρήσης).

Επίσης, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε επισημάνθηκε στο Δήμο Χαλκιδέων η μη χρήση του νερού αυτού λόγω της γενικής κατάστασης της γεώτρησης, της δεξαμενής και του δικτύου σωληνώσεων που δεν εξασφαλίζει την ποιότητα του νερού. 

Με το (θ) σχετικό έγγραφο ο Δήμος Χαλκιδέων ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας νερού στις 14.03.202 σύμφωνα με τα οποία το νερό και στα δύο (2) δείγματα που εξετάσθηκαν για μικροβιολογικές παραμέτρους ήταν εντός των ορίων που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ το ένα (1) δείγμα που εξετάσθηκε για φυσικοχημικές -5/5- παραμέτρους ήταν εκτός των ορίων που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σε αυτό καταγράφηκε υπέρβαση στις παραμέτρους Θολότητα, Σίδηρος (Fe) και Μόλυβδος (Pb). 

Με το ίδιο έγγραφο ενημερώθηκε σχετικά τόσο ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. 

Τέλος, με το (ι) σχετικό έγγραφο η Υπηρεσία μας διαβίβασε στην Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας λόγω αρμοδιότητας καταγγελία για τον έλεγχο της νομιμότητας της υδρευτικής γεώτρησης. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση. 

Με εντολή Αντιπεριφερειάρχη 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΓΟΣ 

Επόπτης Δημόσιας Υγείας Πτ. Μηχ/γος Μηχ/κος με Α΄ βαθμό 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 

Η Αν. προϊσταμένη του Τμήματος Τσιαπάλη Κωνσταντίνα 

Υγιεινολόγος Τ.Ε./MSc Περιβάλλον & Υγεία-βαθμός Α΄

Επιστροφή στην Κορυφή