Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ερώτηση για καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Φθιώτιδας – Ευρυτανίας – Φωκίδας

Περιφερειακός Σύμβουλος

Σπύρος Λάμπου 


Ερώτηση

Προς τον κ. περιφερειάρχη

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Φθιώτιδας – Ευρυτανίας – Φωκίδας προέβη σε δημόσιες καταγγελίες αναφερόμενο στη λειτουργία «υβριδικής δομής» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την επωνυμία «Γέφυρα». Παρακάτω παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της καταγγελίας:


«Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί διάφορα Ινστιτούτα και ΜΚΟ που προσπαθούν να διεισδύσουν στο χώρο εργασίας του Βοήθεια στο Σπίτι ζητώντας στοιχεία ωφελούμενων του προγράμματος παραβιάζοντας τον νόμο των προσωπικών δεδομένων, συνάπτοντας προγραμματικές συνεργασίες με Δήμους και Νομικά πρόσωπα διαμέσου μιας υβριδικής δομής της Περιφέρειας Στέρεας Ελλάδος με την ονομασία Γέφυρα.


Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση των Δήμων και του Υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζετε ότι τα στοιχεία των εξυπηρετούμενων των δομών του προγράμματος είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης οι εργαζόμενοι δεσμεύονται για την τήρηση της εμπιστευτικότητας και δεσμεύονται ότι δεν θα αποκαλύπτουν, δημοσιεύουν, διαβιβάζουν, διοχετεύουν ή με οποιονδήποτε τρόπο ανακοινώνουν σε τρίτους οποιαδήποτε από τα προσωπικά δεδομένα περιέχονται σε γνώση τους παρά μόνο στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος.

Τέλος καλούμε τους Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να μην προβούν σε καμία τέτοιου είδους σύμβαση.»

Επειδή, τα παραπάνω χρήζουν της απάντησης από πλευράς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς αναφέρονται στη λειτουργία μίας δομής που λειτουργεί υπό την εποπτεία της. 


Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, 


  1. Τι απαντά στις δημόσιες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Φθιώτιδας – Ευρυτανίας – Φωκίδας;

  2. Υφίστανται κρούσματα καταστρατήγησης ή παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων ωφελούμενων, στο πλαίσιο των προγραμματικών συνεργασιών ανάμεσα στα κατά περίπτωση συμβαλλόμενα μέρη και την αναφερόμενη δομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος;


Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος


Σπυρίδων Λάμπου


Επιστροφή στην Κορυφή