Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



         


Βασίλης Μαστρογιάννης                                           
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Μέλος της παράταξης                                         





Με αφορμή την επιδημιολογική κρίση, θα πρέπει να επανεξετάσουμε ιδεολογικά ζητήματα και να αναστοχαστούμε τις πράξεις και τις επιλογές μας σε πρόσωπα και καταστάσεις.
Δεδομένου ότι αυτή η κρίση δοκίμασε το παγκόσμιο σύστημα και αποδόμησε τις όποιες βεβαιότητές μας, θα πρέπει να προβούμε σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των πράξεων ενός εκάστου, όπως και των φορέων άσκησης της εξουσίας.

Σε αυτή την αξιολόγηση δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι υπόλογοι του χτες και οι δημιουργοί ή οι συντηρητές των παθογενειών του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής κατάπτωσης κι απαξίωσης αρχών και αξιών,δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο της δημιουργίας του αύριο.

Η επόμενη μέρα, είναι μέρα δημιουργίας ενός ισχυρού κράτους - εγγυητή του κοινωνικού συμβολαίου και της δημοκρατίας (απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος), το οποίο θα κατισχύει των διαφόρων lobbies και των οικονομικά ισχυρών, διασφαλίζοντας μεν την ομαλή λειτουργία της αγοράς με αυστηρούς κανόνες, αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα το κοινωνικό κράτος, την πρόνοια, την παιδεία και την υγεία των πολιτών.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με παλιά υλικά, σάπια κατεστημένα, φθαρμένα και απαξιωμένα πρόσωπα και αναχρονιστικές ιδέες που ξεπεράστηκαν από τα πράγματα.

Σαφώς δεν ζούμε το τέλος της ιστορίας, ούτε με βρίσκει σύμφωνο αυτό που διαλαλούν διάφοροι για το τέλος των ιδεολογιών. Το ζήτημα όμως είναι εάν τα πρόσωπα που εξειδικεύουν τις όποιες πολιτικές και τις όποιες ιδεολογικές πλατφόρμες είναι τα πλέον ικανά και κατάλληλα να επιτελέσουν αυτό το δύσκολο έργο.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι από την επιλογή των προσώπων εξαρτάται και το επιτυχημένο ή αποτυχημένο αποτέλεσμα των εφαρμοσμένων πολιτικών.

Βαδίζοντας προς την τρίτη εκατονταετία μετά την απελευθέρωση ίσως να ξαναδούμε αν τα ΄΄πρότυπα΄΄ της νέας εποχής, αξίζει να είναι τα προβεβλημένα μεγαλοστελέχη του οποιουδήποτε κομματικού σωλήνα, που δεν έχουν κανενός είδους εργασιακή εμπειρία και επιστημονική γνώση ή αν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το ισχύον μοντέλο.

Στην αλλαγή κοινωνικών και πολιτικών προτύπων θα πρέπει να συμβάλλουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα, προκειμένου να αποκτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα και να κυριαρχήσει η δημιουργική ελευθερία, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων αυτών των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν περιθωριοποιηθεί και απομονωθεί από τις κλειστές δομές και τις αμπαρωμένες πόρτες.

Όλα αυτά που οδήγησαν τη Χώρα μας στις περιπέτειες που έζησε καθ ολοκληρίαν η γενιά μας, όπως: η διαπλοκή, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η οικογενειοκρατία, η πελατοκρατεία και η κομματοκρατεία, δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα της επόμενης μέρας.

Ούτε όμως να αντικατασταθούν από τους κάθε λογής αναθεωρητισμούς που πλασάρουν κάποια πρόσωπα ή ομάδες στα πλαίσια μιας θολής μετανεωτερικότητας.

Η ( ισχυρή) Πολιτεία παράλληλα με την προαναφερόμενη ΄΄κάθαρση΄΄, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως, η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η πάταξη της γραφειοκρατίας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των δομών, της καινοτομίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, προς όφελος των πολιτών.

Έτσι υπάρχει ελπίδα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία. 

Βασίλης Μαστρογιάννης       
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Επιστροφή στην Κορυφή