Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Οι προτάσεις - συμβολή της "Στερεά...Υπεροχής!".

14 Απριλίου
Είναι λίγο μεγαλούτσικο κείμενο αλλά πιστεύω πως αξίζει το χρόνο σας.

Οι προτάσεις - συμβολή της "Στερεά...Υπεροχής!".

I. Αντιμετώπιση Πανδημίας.
Στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, προτείνονται:
1. Περιφερειακό Κέντρο δειγματοληψιών (Τεστ).
Λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική χρησιμότητα των τεστ, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η Περιφέρεια μας δύναται, κάνοντας χρήση της δυνατότητας, που παρέχει το άρθρο 24, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 64), να προχωρήσει, χωρίς χρονοτριβή, στην πρόσληψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, (γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό), ανά Περιφερειακή Ενότητα, με στόχο,
τη σύσταση αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού λήψης ικανού αριθμού δειγμάτων σε καθημερινή βάση.
Ένας μηχανισμός που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες και κατ' οίκον.
Για την επεξεργασία των δειγμάτων μπορούμε να προβούμε σε προγραμματικές συνεργασίες, με τα Πανεπιστήμια της χώρας (Ιατρικές Σχολές) και τα δημόσια εργαστήρια που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.
2. Ενίσχυση και στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας .
Να προχωρήσει με κατεπείγουσα διαδικασία η ενίσχυση και στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειάς μας, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και αφορούν στην κοινωνική υποστήριξη ευπαθών ομάδων, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και συναφείς δράσεις.
 Στο πλαίσιο της άσκησης των λοιπών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, πρέπει να προσληφθούν επιπλέον ειδικότητες, κατά περίπτωση, όπως επόπτες υγείας για τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επόπτες λαϊκών αγορών για τον έλεγχο των μέτρων στις λαϊκές αγορές, όπως και να ενισχυθούν με διοικητικούς υπαλλήλους οι οικονομικές υπηρεσίες μας.
Εξάλλου πρόσφατα προσλήφθηκε με σύμβαση ορισμένου χρόνου ένας (1) επόπτης υγείας στη ΠΕ Βοιωτίας, για κάλυψη τέτοιων υποχρεώσεων της Περιφέρειας.
 Στελέχωση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με Ιατρό Εργασίας, ο οποίος την περίοδο της κρίσης θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Κάλυψη όλων των ανωτέρω δαπανών μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.
II. «ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ» ΣΤΟ ΕΣΠΑ! - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Δυσάρεστη έκπληξη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, η μονομερής κι αυταρχική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που γνωστοποιήθηκε με επιστολή του (7/4/2020) στους περιφερειάρχες, σύμφωνα με την οποία, ενταγμένα έργα ΕΣΠΑ 8 δις. που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει, αναστέλλονται και θα υλοποιηθούν μόνο τα υπόλοιπα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
Τα έργα αυτά αφορούν τόσο την Αυτοδιοίκηση, περιφερειακά- επιχειρησιακά προγράμματα (ΠΕΠ 2014-2020) όσο και τομεακές δράσεις.
Αν στα 8 δις. προσθέσουμε και άλλα 3 δις, που δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί αλλά έχουν ανακοινωθεί ,οι σχετικές προσκλήσεις και αφορούν αντίστοιχα έργα, καταλαβαίνουμε ότι αναφερόμαστε σε ένα γιγαντιαίο ποσό 11 περίπου δις. το οποίο θέλει να ελέγξει απόλυτα η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί, με τόσο προκλητικά κι αυταρχικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα έργα των 8 + 3 δις. ήταν αποφασιστικής σημασίας για τις υποδομές, αφού αναφέρονται σε δράσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα γενικότερα.
Αν αυτό ήταν απαραίτητο πριν τον κορωνοϊό, καθίσταται αναγκαίο τώρα, που όλοι περιμένουμε βαθιά ύφεση και άρα είναι επιτακτικής σημασίας η υλοποίηση αυτών των έργων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
2. Ταχεία υλοποίηση και επέκταση των Τεχνικών Προγραμμάτων των Περιφερειών με χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε.
Καμία δανειακή ή άλλη επιβάρυνση της Περιφέρειάς μας.
III. ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
1. Επέκταση της ψηφιοποίησης, στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των διαδικασιών, στη σχέση πολίτη – Περιφερειών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποχρέωση παρουσίας σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων, για σύνδεση όλων των κτιρίων των Περιφερειών με οπτικές ίνες.
2. Αναστολή έως τις 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς την Περιφέρεια, από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα της και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού. Ρύθμιση για την καταβολή των μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.
3. Αναστολή της καταβολής του ημερήσιου τέλους παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών από τον Μάρτιο του 2020 και μετά και για όσο διαρκεί η κρίση.
4. Πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών, με χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, αναλωσίμων και λοιπών υλικών, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους καθώς και για την παροχή υπηρεσιών απολύμανσης.
5. Να υπάρξει μέριμνα για το ορισμό ανώτατης τιμής, για είδη προστασίας που έχουν μεγάλη ζήτηση ιδίως σε μάσκες και αντισηπτικά.
6. Ενίσχυση της εξ’ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας).
Το συγκεκριμένο κείμενο κατατέθηκε για συζήτηση, προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 14-04-2020.

Επιστροφή στην Κορυφή