Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Δακοκτονία. Προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους. Γράφει ο Χρήστος Πετρόπουλος.

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Anagnostakis2 ώρες
Δακοκτονία. Προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους.
Γράφει ο Χρήστος Πετρόπουλος.                          
Γεωπόνος, μέλος της παράταξης.
Υ.Γ. Πολλές από τις προτάσεις, κατατέθηκαν στη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 
25-5-2020, για τη δακοκτονία.
Είναι γεγονός οτι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας βρίσκονται και αυτοί σε δυσμενή θέση, λόγω της δραματικής μείωσης του εισοδήματος τους.
Χαμηλές τιμές και προϊόν αδιάθετο και μάλιστα 2η χρόνια (Λιβανάτες) χωρίς να φθάσουν ακόμη οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

Ο υπουργός του ΥΠΑΑΤ μας ανακοίνωσε, ότι βοήθησε να κλείσουν κάποιες συμφωνίες στην Κίνα, για να πουληθούν 1000 kg κρόκο Κοζάνης, ας βοηθήσει λοιπόν το Υπουργείο, να πουληθούν και κάποιες ποσότητες λάδι και ελιάς.
Ας βρεθεί τρόπος για άμεση ενίσχυση η αποζημίωση, ας δούμε πραγματικά τον πρωτογενή τομέα.
Πολύ καλό το ενημερωτικό σημείωμα του προγράμματος Δακοκτονίας, όμως η δακοκτονία ζητά σύγχρονα εργαλεία και όχι εμπειρικές εκτιμήσεις.
Δεδομένων των νέων τεχνολογιών αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην χώρα και στην περιφέρειά μας, ακολουθεί την ίδια διαδικασία ελαιοπροστασίας εδώ και 40 χρόνια, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν νέα επιστημονικά δεδομένα, βιολογικοί ελαιώνες, το φαινόμενο κλιματικής αλλαγής, κλπ.
Γίνεται ένα μπάχαλο με την δακοκτονία. Παρωχημένα μέσα παρακολούθησης - ψεκασμών, εργολάβοι και πελατειακές σχέσεις κι άλλα γνωστά στον αγροτικό κόσμο.

ΟΙ προτάσεις και οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάσουν:
1.Στην Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού της δακοκτονίας του 1953. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να ενσωματώσει νέες μεθόδους, για την καταπολέμηση του εντόμου.
Να επανδρωθεί στην περιφέρειά μας ένα τμήμα άμεσης υποστήριξης με ένα πρωτόκολλο εφαρμογής δακοκτονίας, που θα προβλέπει όλους τους κανόνες εφαρμογής από επιστημονικής,διοικητικής και πρακτικής άποψης.
2.Πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης της κυκλοφορίας του εντόμου όλο το χρόνο και πρακτικές δοκιμές αξιολόγησης της δραστηριότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων, σε συνεργασία με το ινστιτούτου φυτοπροστασίας Βόλου,την Γεωπονική Βόλου ή Αθηνών, έτσι ώστε τα δεδομένα του προγράμματος, να χρησιμοποιηθούν για το πρωτόκολλο εφαρμογής.
Επίσης είναι γνωστό οτι ελάχιστα είναι τα γεωργικά φάρμακα (εντομοκτόνα), που έχουν έγκριση για την καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εθισμός ή άλλες προσβολές (acari), ή ακόμα να έχουμε ανθεκτικότητα στον δάκο.
3. Να αυξηθεί το κονδύλι, που αφορά στην δακοκτονία από το ΥΠΑΑΤ, να γίνεται εγκαίρως και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου, από την περιφέρειά μας.
Επειδή είναι γνωστός ο τρόπος "είσπραξης", 2% υπέρ δακοκτονίας, στο τιμολόγιο πώλησης του παραγωγού, που πηγαίνει στο κρατικό κουμπαρά, να επιλεχθεί άλλος τρόπος όπως μέσω ΟΣΔΕ, για δικαιότερη καταβολή ποσού.
4. Έγκαιρη πρόσληψη απαιτούμενου προσωπικού, μόνιμων γεωπόνων, τομεαρχών και εποχικού προσωπικού.
5.Έγκαιρες διαδικασίες προκήρυξης, για την πρόσληψη εργατοτεχνικών παγιδοθέτες δακοπληθυσμών, για δολωματικούς ψεκασμούς, όπως και έγκαιρη διάθεση εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων .
6. Δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών και με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα.
7. Οι επαναλαμβανόμενες ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες δρουν ανασταλτικά στην έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, έτσι όπως σήμερα λειτουργεί. Θεωρείται καλύτερη μια απόφαση για διετή η τριετή διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και βέβαια όχι απευθείας αναθέσεις.
8. Αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των περιοχών δακοκτονίας. Στην τοποθέτηση των παγίδων παρακολούθησης των ακμαίων του δάκου, να γίνεται αυστηρά στις θέσεις που υποδεικνύουν οι υπεύθυνοι γεωπόνοι.Να αποστέλλουν ψηφιακά δεδομένα ώστε να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των συλλήψεων και να λειτουργούν. Να τοποθετηθούν τηλεμετρικοί σταθμοί, για συλλογή δεδομένων, φυτοπροστατευτικά, μετεωρολογικά, εκτάκτων καιρικών φαινομένων,ανάλυσης εδάφους,φυλλοδιαγνωστικής.
Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικές παγίδες, με απευθείας μεταφορά δεδομένων, ψεκαστικά droons και στα αυτοκινούμενα ψεκαστικά να τοποθετηθούν GPS.
Ας δούμε κατάματα τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα κι ας στηρίξουμε τους παραγωγούς μας.
Στα μέσα του 2020 και δεν έχουμε σύγχρονα μέσα, να υποστηρίξουμε την ελαιοκαλλιέργεια, να ποτίσουμε τις καλλιέργειες και ενώ το νερό του Σπερχειού χύνεται στη θάλασσα. Χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε αναδασμό, στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα,
Φθάνει πια.
Οι αγρότες δεν θα αποδεχθούμε παθητικά τη μοίρα μας.

Πετρόπουλος Χρήστος
Γεωπόνος
Επιστροφή στην Κορυφή