Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επίκαιρη Ερώτηση της Θεοδώρας Ακριώτου


ΘΕΜΑ: Ύδρευση Λιχάδας και Αγ. Γεωργίου Λιχάδας Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού.

Εξοργιστικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα ύδρευσης στην περιοχή Λιχάδας και Αγ. Γεωργίου Λιχάδας  Εύβοιας  που αποτελεί πλέον ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία. Μαρτυρίες κατοίκων και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ασθένειες κάθε είδους  λόγω της ακαταλληλότητας του νερού, με αποκορύφωμα την υπόθεση βρέφους, του οποίου η οικογένεια κατέθεσε πρόσφατα αγωγή σε βάρος του  Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού καταλογίζοντας του ποινικές ευθύνες, για την πολύ σοβαρή κατάσταση υγείας που έχει περιέλθει.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειάς μας, από τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα από τις απαραίτητες δειγματοληψίες, ρητά και επιτακτικά σύστησε στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού την απαγόρευση χρήσης του νερού για πόση και για πάσα χρήση, παραθέτοντας επακριβώς τα ευρήματα που προέκυψαν. 
Επιπλέον η υπηρεσία με έγγραφο της προς τον Δήμο:
        I.            κάνει συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων και επεξεργασίας του νερού
      II.            ζητά να εξασφαλιστεί με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο νερό με έξοδα που (ως είναι φυσικό) θα βαραίνουν τον Δήμο για κάθε κάτοικο και νοικοκυριό αφήνοντας αιχμές ότι οι κάτοικοι αγοράζουν νερό με ίδια έξοδα και
    III.            ζητά να προσδιοριστούν και να τους αναφερθούν επακριβώς οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων/ παραλήψεων που εντόπισε.
Παρά την τυπική αλλά και ηθική υποχρέωση του Δήμου η έκθεση/ πόρισμα της Υπηρεσίας δεν ήρθε ποτέ σε γνώση του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων, (παρά μόνο εκτός διαδικασίας και μετά από μήνες), γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλουμε αν και οι συστάσεις  της Υπηρεσίας έχουν ακολουθηθεί.
Επειδή είναι αδιανόητο εν έτει 2020 η πολιτεία να διαθέτει ακατάλληλο και επικίνδυνο  νερό τους πολίτες της, χωρίς να τους εξασφαλίζει εναλλακτικές λύσεις
Επειδή είναι οξύμωρο η περιοχή της Β. Εύβοιας που δικαίως χαρακτηρίζεται και διαφημίζεται ως οι «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» να στερείτε βασικών προδιαγραφών και οι πολίτες της να στερούνται βασικών δικαιωμάτων.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

1. Σε τι βαθμό έχουν ικανοποιηθεί οι  συστάσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού:
α) περί συντήρησης/ απολύμανσης του δικτύου υδροδότησης Λιχάδας, Αγ. Γεώργιος Λιχάδας
β) περί εξασφάλισης εναλλακτικής διάθεσης δωρεάν νερού και
γ) περί ειδικής αναφοράς των διορθωτικών κινήσεων και ενεργειών στην Υπηρεσία από πλευράς Δήμου;

2. Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να επιλυθεί επιτέλους το γνωστό και χρονίζων πρόβλημα της περιοχής και να λάβει τέλος ο εμπαιγμός και η ανασφάλεια των κατοίκων;
3. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που Δήμοι της Περιφέρειας μας κωλυσιεργούν ή ολιγωρούν απέναντι σε συστάσεις και οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (της υπηρεσίας που προασπίζεται τη δημόσια υγεία του πληθυσμού!), με ποιον τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο ώστε να εξασφαλιστεί η συνέπεια και η έγκαιρη συμμόρφωση αυτών προς τις αποφάσεις και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας;
Η Περιφερειακή Σύμβουλος
Ακριώτου Θεοδώρα

Επιστροφή στην Κορυφή