Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

ΧΑΛΚΙΔΑ 21/10/2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

της Περιφερειακού Συμβούλου Ευβοίας, Ακριώτου Θεοδώρας

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Στις 24-9-2020 οι βουλευτές Εύβοιας κ. κ. Ευάγγελος Αποστόλου και  Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, κατέθεσαν ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την τεράστια καθυστέρηση, αποζημίωσης/οικονομικής ενίσχυσης στους επαγγελματίες της περιοχής Μαντουδίου, για τις καταστροφές που υπέστησαν  από τον κυκλώνα Ζορμπά πριν 2 χρόνια.

Στις 08-10-2020  στην απάντηση του, το Υπουργείο Οικονομικών, δια του Υφυπουργού του, κ. Ζαββού, αναδεικνύει ως κύριο υπαίτιο της καθυστέρησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω έλλειψης των συγκεντρωτικών καταστάσεων ζημιών! 

Συγκεκριμένα περιγράφει την απαιτούμενη διαδικασία, για την έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, διαδικασία κατά την οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποχρεούται να αποστείλει συγκεντρωτικές καταστάσεις ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως αυτές προβλέπονται από την υπ ́αριθ.20725/Β979/10-5-2011, πράγμα που όπως προκύπτει δεν συνέβη. 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στην ίδια απάντηση προς του Βουλευτές Ευβοίας, το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται έγγραφο αιτήματος απάντησης για ορθά συμπληρωμένες καταστάσεις από την Περιφέρεια με αριθ.πρωτ.105166 και ημερομηνία 22 Σεπτέμβρη του 2020.

Δεδομένου ότι :

i. έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια από τον κυκλώνα Ζορμπά που οδήγησε σε τεράστια οικονομική καταστροφή του κατοίκους που είδαν χωράφια, επιχειρήσεις, ζώα, σπίτια και υποδομές να χάνονται και ακόμα προσπαθούν να ορθοποδήσουν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και εν μέσω υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας

ii. τα συχνά πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα -μαζί με τις ελλείψεις ή κακοτεχνίες αντιπλημμυρικής θωράκισης- έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στην οικονομική διαβίωση των πολιτών όσο και στην ίδια τους τη ζωή, καθιστούν τις αποζημιώσεις/ ενισχύσεις ως πρωτεύον μέτρο άμεσης και έμπρακτης στήριξης της πολιτείας.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:

1. Τι ακριβώς συμβαίνει με την αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Ποιος ευθύνεται τελικά για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων των πληγέντων Μαντουδίου και πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες;

2. Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η άμεση στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τέτοιου είδους καταστροφές όταν μάλιστα τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται συχνότατα και ήδη αποζημιώσεις απαιτούνται στην Εύβοια σε ακόμα 2 περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Θάλεια» πολύ πρόσφατα; Ευκαιρίας δοθείσης σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Διρφύων -Μεσσαπίων και  Χαλκιδέων;

 


Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Στερεά Υπεροχής»

 Αναγνωστάκης Δημήτριος

Ακριώτου Θεοδώρα, Λάμπου Σπυρίδων, Μελισσάρης Ιωάννης, 

Μπερμπερής Μωυσής, Παρασκευάς Δρόσος, Σκούρας Γεώργιος

 

 

Επιστροφή στην Κορυφή