Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η τραγωδία δεν είναι ευκαιρία...

Εισηγητής στην εκδήλωση για την ανασυγκρότηση - αποκατάσταση της βόρειας Εύβοιας, που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και οι Οργανώσεις των δύο Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.


Ως επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Στερεά Υπεροχής", αναφέρθηκα στις παρεμβάσεις εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, πάντα ευθυγραμμισμένοι με τα δίκαια αιτήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Επανέλαβα οτι η λειτουργία της επιτροπής ανασυγκρότησης, αποτελεί θεσμική εκτροπή με περιθωριοποίηση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και πως οι παρεμβάσεις της αντιβαίνουν στις συνταγματικές διατάξεις, ιδιαίτερα των άρθρων 24 (προστασία του περιβάλλοντος) και 117 (αγροτική ιδιοκτησία, δάση, απαλλοτριώσεις, οικιστικές περιοχές).
Όλα τα ζητήματα μιας αποκατάστασης του βεληνεκούς της Εύβοιας ρυθμίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Προφανέστατα οι συνταγματικές διατάξεις, λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλείδα, για να αποτρέψουν τη μετατροπή μιας τραγωδίας σε ευκαιρία και φυσικά να προστατεύσουν τους ευάλωτους πολίτες, λόγω της τεράστιας καταστροφής, από τα χέρια των "αετονύχηδων".
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να μη νομιμοποιήσει αυτή την άκρως υποτιμητική επιλογή και να διεκδικήσει το θεσμικό της ρόλο.

Σε ότι αφορά την περιφερειακή αρχή, ας μη συναινέσει στην περαιτέρω απαξίωσή της, ας βγάλει το καπέλο που της φόρεσαν κι ας αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Επιτέλους, δεν χρειαζόμαστε κανένα δανεικό ατομικό όραμα.
Έχουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, έχουμε το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιό μας, έχουμε τη θέληση να επουλώσουμε τις πληγές που μας άνοιξαν και να δουλέψουμε για την επανακατοίκηση του τόπου μας.

Χρέος και καθήκον όλων μας, να μη δοθεί η Εύβοια βορά στα εργολαβικά συμφέροντα.




Επιστροφή στην Κορυφή