Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Προβλήματα υπολειτουργίας του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Του Μπερμπερή Μωυσή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Περιφερειακού Συμβούλου Μπερμπερή Μωυσή           

Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό

Τις τελευταίες μέρες στην Π.Ε Ευρυτανίας έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση αναφορικά με την υπολειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου

Καρπενησίου, κατάσταση που αναδείχθηκε και μέσα απ τον τοπικό αλλά και τον περιφερειακό τύπο. 

Η εν λόγω κλινική έχει μείνει πλέον μόνο με έναν ειδικευμένο γιατρό.

Με επιστολή του προς την 5 ΥΠΕ ο Διοικητής του Νοσοκομείου ζητά ουσιαστικά αναστολή λειτουργίας της κλινικής για αρκετές μέρες το μήνα Σεπτέμβρη και τη διακομιδή των ασθενών σε όμορους νομούς.

Η απάντηση της ΥΠΕ είναι το να καλυφθούν οι ανάγκες των εφημεριών από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων καρδιολόγο, πνευμονολόγο κτλ. .

Τα υπόλοιπα βέβαια τμήματα είτε υπολειτουργούν είτε και λείπουν παντελώς σημαντικές ειδικότητες, αναμένεται δε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων.

Συνέπεια όλων των παραπάνω και αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα το Νοσοκομείο να οδηγηθεί είτε σε κλείσιμο είτε στην καλύτερη περίπτωση σε υποβάθμιση σε Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου

Το πρόβλημα σαφώς και είναι καθολικό για όλη την περιφέρεια και δεν αφορά μόνο την Ευρυτανία.

Η Π Ε Ευρυτανίας όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, είναι ένας απομονωμένος χώρος, φτωχός, μικρός και με γερασμένο πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πιο έντονη την ανάγκη για φροντίδα, από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Η δε εμμονή του υπουργείου με το να έχει σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς επιτείνει το πρόβλημα.

Η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε ένα διαρκές και ακατανόητο μπρα ντε φερ πείσματος, που βλάπτει κυρίως τους πάσχοντες.

Ακόμη οι όποιες λίγες προκηρύξεις για νέες προσλήψεις γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία αποβαίνουν συνήθως άγονες και αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία.

Τα Αυγουστιάτικα πανηγύρια τέλειωσαν και σιγά σιγά προσγειωνόμαστε στη σκληρή πραγματικότητα.

Η περιφερειακή αρχή και στο βαθμό που της αντιστοιχεί πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά και με τα προβλήματα των λίγων εναπομείναντων.

Οι επισκέπτες έφυγαν και θα ξανάρθουν με το καλό του χρόνου και για μια δυο βδομάδες.

Θα θέλαμε μια επίσημη ενημέρωση και την άποψη της περιφερειακής αρχής αναφορικά με το ζήτημα και πως προτίθεται να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε το Νοσοκομείο μας να βρει τη θέση που του αρμόζει στον υγειονομικό χάρτη.

Επιστροφή στην Κορυφή