Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Επένδυση μαμούθ για ανεμογεννήτριες, δίνει τη χαριστική βολή στην Εύβοια.

 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Ακριώτου Θεοδώρας

ΠΡΟΣ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΕΜΑΕπένδυση μαμούθ για ανεμογεννήτριες, δίνει τη χαριστική βολή στην Εύβοια.

 

Τη στιγμή που μιλάμε συντελείται ένα άρτια οργανωμένο έγκλημα κατά της φύσης και των πολιτών της Εύβοιας. Με διαδικασίες fast track, συναυτουργούς τα σχετιζόμενα Υπουργεία και δούρειο ίππο τον νόμο Χατζιδάκη, η Εύβοια προορίζεται  για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη χώρα, παρότι παράγει ήδη το 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιγραμματικά αναφέρω ότι μιλούμε για επένδυση μαμούθ από εταιρία που σκοπεύει  να δημιουργήσει Αιολικό Πάρκο ισχύος 450.6 MW στη Βόρεια-Κεντρική και Νότια Εύβοια, διπλασιάζοντας έτσι την υφιστάμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της. Συγκεκριμένα η εταιρία επιδιώκει τη δημιουργία 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια, τα οποία θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4.2 MW έκαστη με 4 αιολικά πάρκα στη Βόρεια-Κεντρικη Εύβοια και 4 αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια και τα οποία μάλιστα πρόκειται να υπαχθούν στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο 3894/2010, ύστερα από αίτηση της εταιρίας για την υπαγωγή του έργου στο ειδικό καθεστώς των “Στρατηγικών Επενδύσεων”!

Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα αφορούν τους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, και πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Όλυμπο. Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura, εκεί βρίσκεται το Αισθητικό Δάσος Στενής, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης, Καταφύγια Αγριας Ζωής, Τόποι Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, αρχαιότητες κ.ά.

Η είδηση αυτή έχει κινητοποιήσει το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων, φορέων και σχετιζόμενων Δήμων, προσφεύγοντας ενδικοφανώς, εμπρόθεσμα και εμπεριστατωμένα κατά αυτών των αποφάσεων και εξελίξεων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στο παρελθόν ορθά με ομόφωνη πολιτική του απόφαση υποσχέθηκε να αντισταθεί και να προασπίσει τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των πολιτών απέναντι σε τέτοιου είδους καταστροφικούς σχεδιασμούς, όμως αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.

Ορμώμενοι από την ανεξέλεγκτη στρατηγική  της ΡΑΕ, από την τακτική της κυβέρνησης να αγνοεί τις  τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της και έχοντας γνώση για τις δυσμενείς επιπτώσεις του Νόμου Χατζιδάκη, επανειλημμένα οι περιφερειακές παρατάξεις της μειοψηφίας, σας είχαμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση περί ΑΠΕ και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο δεν εισακουστήκαμε και βρισκόμαστε στο και ‘5 μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κε Περιφερειάρχη αυτήν τη στιγμή δίνεται η χαριστική βολή στον ήδη απαξιωμένο Νομό μας. Αν αυτή η επένδυση προχωρήσει τότε  η απραξία που γνώρισε διαχρονικά ο τόπος μας θα θεωρηθεί συστηματική και προμελετημένη και θα βαραίνει και εσάς εσαεί δίκαια ή άδικα.

Ως εκ τούτου, ερωτάστε:

  •  Συμμερίζεστε την άρνηση των τοπικών κοινωνιών, των Δημάρχων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών να δεχτούν αυτό το έργο για την περιοχή τους;  Αν ναι σε τι επίπεδο επικοινωνίας βρίσκεστε με αυτούς και με ποιον τρόπο έχετε συνεπικουρήσει;
  •     Με ποιόν τρόπο, πλην της διαμαρτυρίας, δύναται η Περιφερειακή Αρχή να αναχαιτίσει αυτόν τον καταστροφικό σχεδιασμό απέναντι στην Εύβοια;
  •  Πως σκοπεύει να ενεργήσει η Περιφερειακή Αρχή απέναντι σε αντίστοιχες «επενδύσεις», που διαφαίνονται από τους αναρτημένους χάρτες της ΡΑΕ και αφορούν σχεδόν όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Με εκτίμηση

Ακριώτου Θεοδώρα

Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Στερεά Υπεροχής!

Επιστροφή στην Κορυφή