Του Περιφερειακού Συμβούλου
Γεωργίου Σκούρα
Προς τον: Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά και άλλων περιοχών του Νομού, λόγω του ισχυρού παρατεταμένου παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες τους κυρίως τις δενδρώδεις, στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι συνεχόμενες εναλλαγές της θερμοκρασίας από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου είχαν προβληματίσει έντονα τους δενδροκαλλιεργητές.
Μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις 24,25 και 26 Μαρτίου αγγίζοντας τους -3οC με -4οC και προκαλώντας τις πρώτες σημαντικές ζημιές στην πρώιμη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, ήρθε ο παγετός της 8ης, 9ης και 10ης Απριλίου με θερμοκρασίες -6οC και -7οC να δώσει την χαριστική βολή και στις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, ακόμα και στα σιτηρά. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα δένδρα βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης και ο δεύτερος πολυήμερος παγετός έφερε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.
Στην αμυγδαλιά η παγωνιά «έκαψε» τους ανθούς και τα καρπίδια που μόλις είχαν «δέσει» στο άνθος. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Το ίδιο συνέβη και στην ροδιά με τα περισσότερα κτήματα να έχουν πάθει ολική καταστροφή. Σοβαρότερες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδενδρα (Ανατολική Φθιώτιδα, Λοκρίδα, Υπάτη) στα οποία όχι μόνο έχει καταστρέψει φύλλα και βλαστούς αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τα ίδια τα δένδρα, δείχνοντας ότι για ορισμένα χρονικά διαστήματα επικράτησαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φτάνοντας ακόμα και στους -10οC. Στην καρυδιά, τα ποσοστά της ζημιάς είναι ελαφρώς μικρότερα (40-50%) όμως και εκεί προβλέπεται μειωμένη παραγωγή λόγω κακής γονιμοποίησης ως συνέπεια της καταστροφής των αρσενικών ανθέων.Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, διότι παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχιστούν οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα έξοδα (ποτίσματα, ψεκασμοί, λίπανση, εργατικά, ΤΟΕΒ, ΔΕΗ) εφόσον πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, χωρίς να περιμένουν έσοδα από την παραγωγή τους και επιπλέον τον τελευταίο χρόνο υφίστανται και τις επιπτώσεις της πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Δίκαια λοιπόν ζητούν άμεση αποζημίωση και στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων-ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) ή μέσω ενισχύσεων ήσσονος σημασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:
1. Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε με επιστολές και αναφορές
ζημιών - σε ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ μετά τον δεύτερο παγετό, ζητώντας την επίσπευση των
απαιτούμενων διαδικασιών για άμεση καταγραφή και ολοκλήρωση έγκυρων και δίκαιων
εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.
2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να
καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποζημιώσεις ανά δένδρο στους πληττόμενους
παραγωγούς για τις ζημιές που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά
φαινόμενα του παγετού.
3. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για άμεση αλλαγή του
αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα πρέπει να παίρνει υπόψη τις
κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, αλλά και την απαλλαγή από την
καταβολή των εκτιμητικών τελών των παραγωγών κατά την διαδικασία υποβολής των
δηλώσεων ζημιάς.