Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Άρθρο Δ. Αναγνωστάκη για τα δύο χρόνια περιφερειακής θητείας.

 

Δύο χρόνια χαμένα, για τη Στερεά Ελλάδα!

Η περιφερειακή αρχή έχοντας αποδεχτεί την πραξικοπηματικού χαρακτήρα κυβερνητική παρέμβαση, που μετέβαλε το status quo της τοπικής αυτοδιοίκησης, στερώντας έτσι τη δυνατότητα συνεργασιών και συγκλίσεων, έχοντας και η ίδια την αντίληψη περί επιστροφής στην κανονικότητα, αξιοποιεί τα νέα δεδομένα και πορεύεται στηριγμένη στην επίπλαστη πλειοψηφία που διαθέτει στην Οικονομική Επιτροπή.

Αποδέχεται την υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και επιδίδεται σε έναν αγώνα απευθείας αναθέσεων!

Το “success story” της περιφερειακής αρχής, στηρίζεται κυρίαρχα στην επικοινωνία και ελάχιστα στο αποτέλεσμα.

Επαίρεται για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα  αλλά φυσικά αποκρύπτει εντέχνως τις δικές της ευθύνες.

Προσπαθεί μάταια να αποκρύψει ότι και η ίδια, η περιφερειακή αρχή, συνετέλεσε με τις παραλείψεις της, αφού δεν μερίμνησε για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έργα ορεινής υδρονομίας.

Καμία ανάληψη ευθύνης, για όσα τραγικά γεγονότα βιώσαμε με  ΖΟΡΜΠΑ, ΘΑΛΕΙΑ, ΙΑΝΟ, με βάση τις παραλείψεις και την ολιγωρία της περιφερειακής αρχής, κανένα στοιχείο σοβαρής αυτοκριτικής. 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε αναπτυξιακές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη Στερεά, που ξεπερνά το 20%, με βάση τα επίσημα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ  και δυστυχώς αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Καμία ουσιαστική παρέμβαση σε έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καμία ουσιαστική δράση για τον αναγκαίο αναπτυξιακό, δημοκρατικό προγραμματισμό, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, για τη συγκρότηση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα απαντά στις υπαρκτές ανάγκες  του τόπου και των πολιτών.

Καμία διάθεση ενεργοποίησης των οργάνων συμμετοχικής δημοκρατίας, αφού συνειδητά δεν λειτούργησε και δεν αξιοποίησε τόσο την επιτροπή διαβούλευσης όσο και τα θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης. Δύο θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, που προφανώς απεχθάνονται οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του συγκεντρωτισμού.

 Η «Στερεά Υπεροχής», αφού επεσήμανε  όλα τα προηγούμενα, στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, αποδόμησε το αφήγημα της περιφερειακής αρχής, για δήθεν πολιτική διεκδίκηση αύξησης του ΕΣΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στη μετάπτωση της περιφέρειάς μας στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες, αφού το ΑΕΠ της Στερεάς  μειώθηκε δραματικά και έπεσε στο 62%.

Η περιφερειακή αρχή αντί να πει την αλήθεια στους συμπολίτες μας, κομπάζει και κομπορρημονεί για δήθεν επιτυχία.

Προφανώς τώρα οφείλει  να στραφεί, στη διεκδίκηση κατανομής πρόσθετων πόρων, για έργα στη Στερεά Ελλάδα, από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και  το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά και στο πρόγραμμα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Στερεάς, διαπιστώνεται με μια απλή ανάγνωση της κατάστασης των τελικών δικαιούχων ότι οι μόνες που δεν στηρίχτηκαν ήταν οι πληγείσες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Αντίθετα έλαβαν την επιχορήγηση μεγαλοϊδιοκτήτες εταιριών, επιχειρήσεις που είχαν σε αναστολή εργαζόμενους, επιχειρήσεις επώνυμων φιλοκυβερνητικών στελεχών καθώς συγγενείς και πολιτικοί φίλοι της περιφερειακής αρχής.

 Κριτική ασκήθηκε επίσης στην περιφερειακή αρχή, για την επιλογή κλειστού τύπου διαγωνιστικών διαδικασιών, με ιδιαίτερα μικρές εκπτώσεις στα έργα αποκατάστασης ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα, για τις παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού, για την άτολμη στάση της στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, για την προβληματική διαχείριση της Κωπαΐδας και του Μόρνου, για το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, για την απώλεια πανεπιστημιακών τμημάτων της περιφέρειάς μας, για τη μη διεκδίκηση του δικού μας πανεπιστημίου, για τη διαχείριση της πανδημίας και της διαδικασίας εμβολιασμού και φυσικά για τη μη ενεργοποίησή της στο θέμα των αιολικών πάρκων, που εξαπλώνονται στη Στερεά, χωρίς ουσιαστική αντίδραση της περιφέρειας.

 Τις περισσότερες φορές, η περιφερειακή αρχή δηλώνει δήθεν αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να κρύψει την αδυναμία της να διαχειριστεί τις ευθύνες της με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα, επαληθεύοντας του στίχους του ποιητή: "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"

 Αξίζει να σημειωθεί οτι ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Αναγνωστάκης, συμφώνησε με την εκτίμηση της περιφερειακής αρχής ότι η Στερεά είναι ένας “κοιμώμενος γίγαντας” και συμπλήρωσε, πως αν δεν αλλάξει τον τρόπο που πολιτεύεται η περιφερειακή αρχή, δυστυχώς η Στερεά θα συνεχίσει τον ύπνο του δικαίου.

 Η «Στερεά Υπεροχής» εύχεται και ελπίζει, να αναθεωρήσει την πολιτική της πρακτική η περιφερειακή αρχή και να ασχοληθεί επιτέλους  με τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της βελτίωσης και συμπλήρωσης των υποδομών, που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Εξάλλου το πλήθος των ερωτήσεων και των θεμάτων που έχουμε αναδείξει όλο αυτό το διάστημα μαρτυρά το αυθεντικό και γνήσιο ενδιαφέρον μας για την προοπτική της περιφέρειάς μας.

Η περιφερειακή αρχή, μέχρι τώρα, δεν έχει πείσει για την ικανότητα της στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε ως περιφερειακή οικονομία και δυστυχώς η περιφερειακή αρχή εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ολιγοβαρής!

 Φυσικό και επόμενο βεβαίως, αφού λειτουργεί με χαρακτηριστικά δημοτικής και όχι περιφερειακής αρχής.

Ας ελπίσουμε οτι το επόμενο διάστημα θα βρει επιτέλους το βηματισμό της, θα εγκαταλείψει το επικοινωνιακό παιχνίδι και θα ασχοληθεί με τα σοβαρά και τα μεγάλα.

Καλές οι παιδικές χαρές και τα πανηγυράκια αλλά το επιδιωκόμενο για την περιφερειακή αρχή είναι η ανάπτυξη  της Στερεάς και η αύξηση του εισοδήματος των Στερεοελλαδιτών.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

 

Επιστροφή στην Κορυφή