Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της Περιφερειακής Συμβούλου Ακριώτου Θεοδώρας, για το νερό της Λιχάδας.

 

Μετά την υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας να απαντηθεί γραπτώς, η ερώτηση μου για το νερό της Λιχάδας, έφθασε στο γραφείο μας, έγγραφο της  Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Στο έγγραφο καταγράφεται ουσιαστικά το χρονικό των ενεργειών για την εποπτεία αλλά και οι οδηγίες προς τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, που προέκυπταν ύστερα από αυτοψίες για την ύδρευση της Λιχάδας. Η έκθεση ενεργειών της Υπηρεσίας για τις οποίες στην πλειοψηφία τους είχαμε γνώση, καθότι παρακολουθούμε το θέμα από τη  αρχή της θητείας μας, (είχαμε διατυπώσει και έναν χρόνο πριν σχετική ερώτηση), δείχνει μεν συνεχή παρουσία της Υπηρεσίας της ΠΣτΕ στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής δεν απαντά δε στο σύνολο των ερωτήσεων.

Αφορμή, θυμίζουμε,  για να επανέρθουμε με ερώτηση στο ζήτημα της Λιχάδας, στάθηκε η μετατόπιση, για την ποιότητα του νερού από μεριάς Δημοτικής Αρχής, που έφερε στη συνεδρίαση της Ο.Ε Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, 4 Ιουνίου, ως κατεπείγον πια, τη Διάνοιξη Γεωτρήσεων αλλά και η τοποθέτηση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνέντευξη σε Ρ/Σ της Β. Εύβοιας, που στο δημόσιο λόγο του αξιολογεί και αυτός το νερό ακατάλληλο προς πάσα χρήση.

Στο ερώτημα λοιπόν πως εξηγείται αυτή η αλλαγή και αν υπάρχουν νέα δεδομένα/ ευρήματα που να την  δικαιολογούν, δεν πήραμε απάντηση. 

Επιπλέον δεν απαντήθηκε η εύλογη ανησυχία μας για το πώς τώρα αλλά και μέχρι την περάτωση του έργου των γεωτρήσεων θα εξυπηρετούνται οι πολίτες καθότι το τελευταίο διάστημα αντικρουόμενες προτάσεις και εξαγγελίες συγχέουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πρόσφατα κυβερνητικός βουλευτής «δια ενεργειών του» «πίεσε τον Περιφερειάρχη να στείλει υδροφόρες για πόσιμο νερό» (θα επανέλθουμε σε αυτό). Στο έτερο ερώτημα μας - χωρίς καμία διάθεση μομφής από μεριάς μας προς την Υπηρεσία- , ζητήσαμε εύλογα εξηγήσεις για το υπόμνημα προς την Εισαγγελία που κατατέθηκε για να εξεταστούν τυχόν ευθύνες του προϊσταμένου της Υπηρεσίας για το οποίο ουδείς τοποθετήθηκε, πιθανολογούμε όμως ότι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη.

Στο τελευταίο ερώτημα μας ως προς την βιωσιμότητα του έργου των γεωτρήσεων που πρόκειται να γίνουν  επίσης δεν υπήρξε τοποθέτηση από μεριάς Περιφερειακής Αρχής, όταν όμως φτάσει στο σημείο που θα συνεπικουρεί και η Περιφέρεια είτε με οικονομική ενίσχυση είτε με τις Τεχνικές της Υπηρεσίες θα επανέλθουμε.

Η παράταξη μας, Στερεά Υπεροχής συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα και θα συνεχίσει μέχρι να δοθεί η κατάλληλη και βιώσιμη λύση στο τόσο σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί έναν από τους πιο όμορφους τόπους του νησιού μας, που όμως πολύ αδικήθηκε από την αδιαφορία και τις παλινωδίες  διάφορων «ανευθυνουπεύθυνων».

Επιστροφή στην Κορυφή