Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Άρθρο Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, Συνταξιούχος Ιατρός ΕΣΥ, Πρ. Δήμαρχος Σκύρου.

Το τεράστιο αντιπεριβαλλοντικό αιολικό πάρκο της Σκύρου και η επιλεκτικά “επιτελική¨ κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

  

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Είναι πλέον δεδομένη και δυστυχώς αντιληπτή απ’ όλους τους πολίτες η αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, κυρίως της Υγείας, της Οικονομίας, της Ενέργειας, της Δημοκρατίας. Παράλληλα, γίνεται όλο και πιο αντιληπτό ότι η “επιτελική” αυτή κυβέρνηση επιτυγχάνει στον βασικότερο στόχο της, που δεν είναι άλλος από τη μεθοδική προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών που την στηρίζουν αλλά και των χειροκροτητών της, με το αζημίωτο φυσικά.

Ένα λαμπρό παράδειγμα του “επιτελικού” κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η εξέλιξη της επιχειρούμενης εγκατάστασης ενός τεράστιου διαστάσεων Αιολικού Πάρκου στην Σκύρο, ισχύος 300MW σε έκταση 36.150 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Μεγίστης Λαύρας από την κοινοπραξία Αιολικής Νότιας Σκύρου-Ιερά Μονή Μεγίστης  Λαύρας!!

Τα προβλήματα για την Σκύρο άρχισαν το 2005 με την έγκριση Παραγωγής Αιολικών Πάρκων ισχύος 333MW από την κοινοπραξία αυτή.

Χάριν όμως της καθολικής αντίστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σκυριανών και του μεθοδικού και ανένδοτου αγώνα του Δήμου Σκύρου, η εγκατάσταση αποτράπηκε, έστω και προσωρινά, αφού το 2013 ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης δήλωσε παρουσία των επενδυτών ότι “δεν υπογράφει την περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργου χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας”.

Το δε 2017, ο τότε Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος υπέγραψε απόφαση με την οποία απαγόρευε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή αυτή για λόγους προστασίας της βιοποικιλότητας, αφού η περιοχή αυτή είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Natura”, σε ζώνη ειδικής προστασίας και τόπος κοινοτικής σημασίας. Η απόφαση αυτή ίσχυε για δύο χρόνια με σκοπό να εκπονηθούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες βάσει των οποίων θα εκδοθούν νέα Προεδρικά Διατάγματα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εξέλιξη της απειλής αυτής κατά την διακυβέρνηση του “επιτελικού” κράτους Μητσοτάκη.

-   Το 2019 η ίδια εταιρεία ανανέωσε την άδεια παραγωγής από την RΑΕ για 150MW και στις 6-12-2021 για το σύνολο του έργου, δηλαδή για 300MW, σύνολο 58 ανεμογεννήτριες ισχύος 5,6MW έκαστη και με 180 μέτρα ύψος!!. Χρηματοδότης είναι η Total-Eren (θυγατρική του κολοσσού TOTAL) κατά 25% και η εταιρεία μοναχών του Αγίου Όρους με τραπεζική χρηματοδότηση 75% από το ταμείο ανάκαμψης!!

-   Ψηφίζεται το “περιβαλλοντοκτόνο” νομοσχέδιο Χατζηδάκη, όπου με το πρόσχημα του “εκσυγχρονισμού” της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συντόμευε προκλητικά τον χρόνο και τον τρόπο αδειοδότησης αλλά και τις προϋποθέσεις προς όφελος των μεγαλοεπενδυτών, χωρίς να προβλέπεται παράλληλα η προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή αυτή.

- Με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις προωθούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με την αποδόμηση της προστασίας περιοχών “Natura”.

-  Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής διευκολύνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με την “προσωρινή προσαιγιάλωση πλωτού μέσου για μεταφορά ΑΠΕ”

-   Ο ΑΔΜΗΕ έχει αποφασίσει την δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την υποβρύχια διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου  με το ηπειρωτικό σύστημα μέχρι το 2027 και την διασύνδεση της Σκύρου με το ΚΥΤ Αλιβερίου μέχρι το 2028. 

Με τη διασύνδεση αυτή, επωφελείται φυσικά και ο επίδοξος επενδυτής “Αιολική Νότιας Σκύρου” γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσει το ήδη εγκατεστημένο καλώδιο!!

-   Από τα 35,2 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης, η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει ένα μεγάλο μέρος για την “πράσινη ανάπτυξη, χρηματοδοτώντας μεγαλοεπιχειρηματίες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα μετάβασης στην ενεργειακή ουδετερότητα και προστασία του περιβάλλοντος.”

-  Με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Πολεοδομικής και Χωροταξικής νομοθεσίας”, εκχωρείται το σύνολο σχεδόν της διαδικασίας αδειοδότησης στους ιδιώτες επενδυτές. Ακόμη και ο έλεγχος της νομιμότητας!!

-   Καταργήθηκαν με νόμο τα Χριστούγεννα του 2021 ορισμένοι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

-   Έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση έργων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 20.000MW για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, όταν μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί έργα συνολικής ισχύος 8.270MW.

- 

Ψηφίστηκε ο νόμος 4608/2019 για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος επικαιροποιήθηκε με νέο νόμο τον 4864/2021 και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, κυρίως Αιολικά Πάρκα. Την απόφαση για τον χαρακτηρισμό ενός έργου σε στρατηγικής σημασίας λαμβάνει τριμελής επιτροπή, η οποία διορίζεται από τους Υπουργούς Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Οικονομίας. 


Με τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης σε στρατηγικής σημασίας, δίνονται επιπλέον παροχές, κίνητρα και διευκολύνσεις στον επενδυτή, όπως κίνητρα χωροθέτησης, φορολογικά, ταχείας αδειοδότησης και εγκατάστασης!!.

Το κερασάκι στην τούρτα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το έβαλε η εταιρεία Νότιας Σκύρου- Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Total-Eren με την αίτηση ένταξης του έργου στον Στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μας!!

Το έργο βγήκε στη διαβούλευση για 15 μέρες παρά τις ήδη ειλημμένες ομόφωνα αποφάσεις εναντίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκύρου και του Περιφερειακού της Στερεάς Ελλάδας!! 

Όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται γιατί οι στρατηγικές επενδύσεις τις έχει συνδέσει με το ταμείο ανάκαμψης και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2025.

Είναι δε, προφανές ότι υπάρχει τουλάχιστον εμπαιγμός αφού η διαδικασία ένταξης έγινε παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απαγορεύται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή αυτή για περιβαλλοντικούς λόγους!!

Αυτά συμβαίνουν και δυστυχώς δεν υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης που να τα αποκαλύπτουν.

Είναι πιθανό δε, αυτοί που αποκαλύπτουν και διαμαρτύρονται θα κατηγορηθούν από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μέσα που την στηρίζουν, ότι είναι εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος και εναντίον της ανάπτυξης της χώρας μας. 

Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση υπάρχει και επιδεινώνεται συνεχώς εξαιτίας την μόλυνσης του περιβάλλοντος από το υφιστάμενο ενεργειακό μοντέλο και τον τρόπο ζωής μας.

Είναι επίσης γεγονός ότι δεν υφίσταται δίλημμα ναι ή όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού η ανάπτυξή τους είναι ο βασικός παράγοντας της κλιματικής ουδετερότητας. Η ανάπτυξή τους όμως πρέπει να γίνει μετά από τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής στρατηγικής, την εκπόνηση των απαραίτητων στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενός ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει!!

Η επιχειρούμενη γιγαντιαία βιομηχανική εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Σκύρο είναι αντίθετη:

Με την φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Με το ειδικό πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού αλλά και της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας.

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, αφού αναμένονται οι μελέτες που θα καθιστούν μέρος της περιοχής ως Natura 2000 ζώνη απόλυτης προστασίας.

Με την ομόφωνη απόφαση εναντίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας διαχρονικά τα τελευταία 17 χρόνια!!

Είναι σύμφωνο μόνο με την Υπερβολή και την Κερδοσκοπία.

Επιτέλους, ας επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα, δεν είναι δυνατόν η Εύβοια και η Σκύρος να γίνουν η μπαταρία της πατρίδας μας.

Υ.Γ. Με πάνω από 2100 σχόλια εναντίωσης στην αντι-περιβαλλοντική επένδυση αιολικών πάρκων στη Σκύρο σε πάνω από 600 σελίδες έληξε η μόλις δύο εβδομάδων διορία διαβούλευσης της Enterprise Greece. Εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους αρμοδίους Υπουργούς εάν θα ακούσουν την ομόφωνη βούληση του Σκυριανού λαού και της κοινωνίας των πολιτών της χώρας μας ή θα αποδείξουν ότι η μοναδική τους πολιτική είναι οι business με κάθε κόστος για τον τόπο μας, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και το μέλλον της Εύβοιας και της Σκύρου. 

28/2/2022


Επιστροφή στην Κορυφή