Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

"Λύση για το κυκλοφορικό πρόβλημα της Λαμίας".


Του περιφερειακού συμβούλου Γεωργίου Σκούρα


Θέμα: «Η χρήση μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων και η δωρεάν μετακίνηση αποτελούν την λύση για το κυκλοφορικό πρόβλημα της Λαμίας»  

 Πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω email αλλά και από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για την απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού να ενταχθεί η Πράξη: «Προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικών mini λεωφορείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λιβαδειάς» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς». 

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσό των 500.000,00€ και αφορά την προμήθεια δύο ηλεκτρικών μίνι λεωφορείων, τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες στο ιστορικό κέντρο της Λιβαδειάς. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κάθε λεωφορείο θα μπορεί να μεταφέρει 19 συνολικά επιβάτες με αριθμό καθήμενων 9 και επιπλέον να διαθέτει μία θέση ΑμεΑ. Το κάθε όχημα θα είναι νέας κατασκευής, αστικού λεωφορειακού τύπου, μήκους περίπου 6 μέτρων, με ηλεκτροκινητήρα έλξης, με χαμηλό δάπεδο και χωρίς σκαλοπάτια στην πόρτα εισόδου- εξόδου των επιβατών, κατά τα προβλεπόμενα στον ευρωπαϊκό κανονισμό. 

Η Λαμία ως έδρα της Περιφέρειας αντιμετωπίζει καθημερινά έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στο κέντρο της, λόγω της στενότητας των δρόμων, της παράνομης στάθμευσης αλλά και της μεγάλης χρήσης των αυτοκινήτων για τις τοπικές μετακινήσεις.  

Στις ώρες αιχμής οι κεντρικοί δρόμοι δέχονται μεγάλο φόρτο αυτοκινήτων και τα μποτιλιαρίσματα είναι συνεχή και αυξανόμενα. Συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης παρατηρούνται κυρίως τις πρωινές ώρες από την κυκλοφορία τόσο των απορριμματοφόρων (λανθασμένο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που πρέπει να εφαρμόζεται βραδινές και νυχτερινές ώρες), αλλά και των μεγάλων δωδεκάμετρων λεωφορείων σε βασικούς οδικούς άξονες και στην είσοδο της πλατείας Πάρκου από την προσωρινή και παράνομη στάθμευση των τελευταίων.  

Η χαμένη ευκαιρία κατασκευής υπόγειου παρκινγκ, η λανθασμένη χωροθέτηση των θέσεων στάσης και στάθμευσης (πιάτσες) των ταξί στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Αμαλίας, Καραγιαννοπούλου, Δροσοπούλου, Αβέρωφ, πλατεία Λαού), τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, οι ολιγόλεπτες στάσεις στην άκρη του δρόμου, οι φορτοεκφορτώσεις εκτός ωραρίου, αλλά και η παράνομη τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων τύπου πι χωρίς την άδεια του Δήμου, εντείνουν την οδική συμφόρηση, και φέρνουν στα όρια τους πολλούς οδηγούς και κατοίκους του κέντρου.  

Οι αποτυχημένες παρεμβάσεις του παρελθόντος για την αισθητική αναβάθμιση των οδών με το στένεμα του οδοστρώματος, τα παρτέρια φύτευσης, την κατασκευή προεξοχών (Θερμοπυλών, Αβέρωφ, Μάρκου Μπότσαρη) και η αυθαίρετη κατάληψη τμήματος του δρόμου με πλαστικά κολονάκια, κώνους και διάφορα άλλα αντικείμενα ακόμα και από ανυψωτικά μηχανήματα αδιαφορώντας για την παρακώλυση της κυκλοφορίας και την ορατότητα των οδηγών, δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα και αύξησαν ακόμη περισσότερο τους χρόνους των διαδρομών τόσο στις εισόδους και εξόδους της πόλης όσο και στους βασικούς οδικούς άξονες. Ακόμη και μια απλή διαδρομή, διαρκεί τριπλάσιο χρόνο σε ώρες αιχμής. 

Με απώτερο στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας προς όφελος των κατοίκων της πόλης, η Λαμία οφείλει άμεσα να επαναπροσδιορίσει τη χρήση της Αστικής της Συγκοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να σταθεί αρωγός η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξετάζοντας την δυνατότητα ένταξης του Δήμου Λαμίας σε αντίστοιχη πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020». Η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικών μίνι λεωφορείων σύγχρονου τύπου και των νέων τακτικών δρομολογίων που θα ξεκινήσουν (σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ) κυρίως στο κέντρο της πόλης, ίσως να αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις που αν πραγματοποιηθούν να απαλλάξουν την πόλη από τον πονοκέφαλο της αυξημένης κίνησης. 

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη: 

   

  1. Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής η ένταξη παρόμοιας πράξης για την προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικών μίνι λεωφορείων σύγχρονου τύπου για την πόλη της Λαμίας, τα οποία θα διατεθούν από τον Δήμο για την δωρεάν μετακίνηση των πολιτών και η οποία θα αποτελέσει κίνητρο για την μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους και στην προστασία του περιβάλλοντος; 

  1. Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής η χρηματοδότηση αντίστοιχων δράσεων και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς; 

Επιστροφή στην Κορυφή