Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη του Δ. Αναγνωστάκη στο Lamiareport 09-03-2019


Πως πάει προεκλογικός αγώνας. Τι γίνεται με το ψηφοδέλτιο. Είσαι έτοιμος;

Δημήτρης Αναγνωστάκης : Προχωράμε βάσει του αρχικού μας σχεδίου. Ξεκινήσαμε με επιλογή να φτιάξουμε ένα Ψηφοδέλτιο, Ανεξάρτητο, Ανοικτό, με ανθρώπους δημοκρατικούς, της κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, άνδρες και γυναίκες της καθημερινής ζωής και όχι «επαγγελματιών της πολιτικής». Είμαστε έτοιμοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ξεκινήσαμε από τη Χαλκίδα με κεντρική ομιλία στις 30/1. Παρουσιάσαμε το Ψηφοδέλτιό μας
στις 13/2 στην Ευρυτανία, και στις 6/3 στη Φωκίδα. Στις 18/3 θα είμαστε στη Λιβαδειά και στις 27/3/2019 στη Λαμία. Σε κάθε περιοχή συναντάμε όλους τους φορείς και τον απλό κόσμο. Καταθέτουμε το συνολικό πρόγραμμα αλλά και τα επιμέρους σχέδιά μας. Τι θα κάνουμε δηλαδή αύριο ως περιφερειακή αρχή και με ποιο τρόπο. Με σύνεση, ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Πέρα και έξω από εκλογικές φανφάρες και υπερβολές.



Τι μηνύματα εισπράττεις από τον κόσμο στις περιοδείες που κάνεις;


Δημ. Αναγνωστάκης.: Συνάντησα ένα καλό, φιλικό κλίμα και εισέπραξα αποδοχή και σεβασμό της προσπάθειάς μας. Διάθεση από τους πολίτες να μας ακούσουν. Ένας κόσμος όμως πληγωμένος από τη μνημονιακή εποχή, με καθημερινά προβλήματα και σε απόσταση από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Για να κλείσει το ρήγμα, η απόσταση των ανθρώπων από την πολιτική και να μικρύνει η απόσταση των νέων από τα κοινά θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Κυρίως καθαρές κουβέντες. Εντύπωση μού έκανε αυτό που είπε ένας φίλος στην Άμφισσα : «…Φτάνει πια, με αυτούς που ήρθαν, πέρασαν, και έφυγαν για άλλες πολιτείες. Θέλουμε ανθρώπους να μείνουν να παλέψουν μαζί μας, να ξαναφτιάξουμε μια νέα ελπίδα και προοπτική. Χορτάσαμε τα πολλά λόγια…».

Σε άκουσα στην πρώτη εκδήλωση στη Χαλκίδα να ξεκαθαρίζεις σε όλους τους τόνους ότι πρωτεύουσα της Στερεάς ήταν, είναι και θα παραμείνει η Λαμία. Ήταν μήνυμα με κάποιους συγκεκριμένους αποδέκτες;


Δημ. Αναγνωστάκης: Στην ομιλία μου στη Χαλκίδα μιλώντας για την πρωτεύουσα της περιφέρειας, τη Λαμία, είπα το αυτονόητο. Είπα αυτό που ισχύει και είναι νόμος του κράτους : Η Λαμία είναι η πρωτεύουσα της Στερεάς. Φυσικά και ήταν μήνυμα. Σαφές και καθαρό. Αποδέκτες είχε αυτούς που αερολογούν και δεν έχουν τι άλλο να πουν. Ποιοι είναι αυτοί ? Αναζητήστε τους σε άλλους πολιτικούς χώρους. Όχι στη δική μας παράταξη. Θα τους βρείτε σε παρατάξεις που κυριαρχούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θα τους βρείτε να λένε εξυπνάδες για δημιουργούν εντυπώσεις γύρω από τον εαυτό τους, στα Δελτία των Οκτώ και στα πρωινάδικα της Τηλεόρασης.


Μπορείς με λίγα και απλά λόγια να μου πεις τι θα κάνεις αν αύριο εκλεγείς Περιφερειάρχης Στερεάς;

Δημ. Αναγνωστάκης: Θα συνεργαστώ με το Διοικητικό Μηχανισμό της Περιφέρειας, για επιταχύνουμε όλοι μαζί την απορρόφηση των πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. 

Θα δώσουμε προτεραιότητα σε δράσεις του ΠΕΠ που αφορούν τη φτώχεια, την ανεργία των νέων, την Απασχόληση, την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Θα ξεκινήσουμε τη συνεργασία και θα ενεργοποιήσουμε τους Παραγωγικούς- Συλλογικούς Φορείς και την Αυτοδιοίκηση, με τη διαδικασία του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, για να συγκεντρώσουμε τα επιμέρους προγράμματα δράσης αλλά και να ετοιμάσουμε νέες προτάσεις για ένταξη στο Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα.

Θα εξειδικεύσουμε τις Πολιτικές Προτεραιότητες του προγράμματός μας για ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ 2021-2027. 


 Πως χαρακτηρίζεις τη θητεία του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια;

Δημ. Αναγνωστάκης : Δεν θέλω να μηδενίζω τo έργo που κάνει ο κάθε Αυτοδιοικητικός στα περασμά του. Ο καθείς αφήνει το δικό του αποτύπωμα. Φυσικά στα χρόνια της κρίσης, οι καλές προθέσεις και οι πρωτοβουλίες μπορεί να υποβαθμίζονται. Αν δείτε τα τοπικά ΜΜΕ είναι γεμάτα με έργα που εξαγγέλλονται καθημερινά από την παρούσα περιφερειακή αρχή και τους αντιπεριφερειάρχες. Το «κατόπιν ενεργειών μου» στο φόρτε του. 

Στην περίπτωση που με ρωτάτε, δεν μπορώ να διακρίνω αυτό το διαφορετικό που έκανε ξεχωριστή τη Στερεά. Ωστόσο στην περιφέρεια Στερεάς, κοινή είναι η αίσθηση ότι γίνεται "πολλή επικοινωνία” και κυριαρχεί το “φαίνεσθαι”. Σε τελική ανάλυση δύο μεγέθη κρίνουν τις πολιτικές και τα προγράμματα : το Παραχθέν εισόδημα και η Απασχόληση. 

Εδώ κρίνονται οι ικανότητες πολιτικών ομάδων, τα προγράμματα, τα πρόσωπα. Όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύοντα. Άλλαξε η θέση της Στερεάς σε αυτά τα πραγματικά μεγέθη, ΝΑΙ ή ΟΧΙ ? Αυτά είναι τα στοιχήματα που εμείς βάζουμε, με αυτά θέλω να μετρηθώ εγώ και οι συνεργάτες μου.


Ποια η σχέση σου με τους "αντιπάλους" στην κούρσα για την Περιφέρεια;  

Δημήτρης Αναγνωστάκης : Εξαιρετική. Τους τιμώ και τους σέβομαι όλους και όλες.  Πολιτικό αγώνα κάνουμε άλλωστε και τους κανόνες τους ορίζει το δημοκρατικό μας σύνταγμα. Δεν κάνουμε αγώνα του μποξ. Σε αυτά εγώ δεν τα καταφέρνω. Τώρα εάν στους πολιτικούς και εκλογικούς αγώνες συμβαίνουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ή λείπει ο σεβασμός, εμένα αυτά δεν με αφορούν. Η πολιτική παιδεία και η κουλτούρα μου δεν το επιτρέπει. Δεν μου επιτρέπεται σε μια καθημαγμένη κοινωνία, στη σιωπή των νέων, στα σκυθρωπά από τα προβλήματα πρόσωπα, να μετέχω «σε κοκορομαχίες» με έπαθλο την εξουσία. Ο δικός μου αγώνας γίνεται με επιχειρήματα και ειλικρίνεια. Εμείς καταθέτουμε την ωριμότητα, τη γνώση,  την εμπειρία, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη διάθεση να αλλάξουμε την κατάσταση στην περιφέρεια μας. 


Οι Υπουργοί αλλάζουν, ο Γενικός Γραμματέας μένει. Δεν συνηθίζεται. Ποιο είναι το μυστικό; 


Δημήτρης Αναγνωστάκης : Μου άρεσε αυτό το λογοπαίγνιο… Πράγματι στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης ήμουν από τους μακροβιότερους. Αλήθεια είναι ότι άλλαξαν αρκετοί Υπουργοί και εγώ παρέμεινα στη θέση μου. Δεν υπάρχουν μυστικά γι΄ αυτό. Πιστεύω η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα ήταν τα στοιχεία που συνηγόρησαν στη μακροχρόνια παραμονή μου. Θέλω να πιστεύω ότι τίμησα και δικαίωσα αυτούς που με εμπιστεύτηκαν.
Ήταν τιμή για μένα που υπηρέτησα αυτή τη θέση ευθύνης. 


 




Επιστροφή στην Κορυφή