Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη του Δ. Αναγνωστάκη στο heFact 11-03-2019


1)Από την αυτοδιοίκηση στον δήμο Χαλκιδέων, στη Βουλή, μετά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τώρα πίσω στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Σημαίνει ότι τα δοκιμάσατε όλα και αποφασίσατε ποιο σας αρέσει περισσότερο;

Δ. Aναγνωστάκης :  Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων που από νεαρή ηλικία βρεθήκαμε και αγωνιστήκαμε τόσο στο σπουδαστικό κίνημα και στα συνδικάτα όσο στην Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή. 

Διαμορφώσαμε την πολιτική μας παιδεία στη βάση της κοινωνικής προσφοράς, του εθελοντισμού και της συμμετοχής. Δεν πλουτίσαμε από την ενασχόλησή μας ούτε ζούμε από την πολιτική ή για την πολιτική. Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων
που είχαμε σημαία τη συλλογική δράση, την προσφορά, τη δημιουργικότητα, τον αγώνα για μια δικαιότερη κοινωνία.

Στις Περιφερειακές Εκλογές αποφάσισα να συμμετάσχω, όχι από καπρίτσιο ή από ανάγκη κοινωνικής καταξίωσης αλλά μετά από παρότρυνση φίλων, για να βάλουμε πλάτη σε ένα Σχέδιο Κοινωνικής, Θεσμικής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Στερεάς. Δεν σας κρύβω όμως ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος μου, είναι το σπίτι μου, είναι αυτό το πεδίο δράσης που με γεμίζει.


2) Μέσα στην κουβέντα που γίνεται περί ανεξάρτητων και κομματικών υποψηφίων, πώς αυτοπροσδιορίζεστε εσείς και η παράταξή σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Δ.Aναγνωστάκης :  Η παράταξη “Στερεά… Υπεροχής”, εγώ προσωπικά αλλά και οι συνεργάτες μου, έχουμε θεμέλιο και  αγκωνάρι της  πολιτικής μας την Αυτονομία  των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Χόρτασε ο τόπος μας κομματικές εξαρτήσεις, χρίσματα, επιχρίσματα, κομματικά καπέλα.  Τα κόμματα καλό είναι,  να περιορίζονται στον ρόλο τους και να αφήνουν τα Αυτοδιοικητικά σχήματα, να κάνουν τη δουλειά τους.

Μη ξεχνάτε ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι εκ της φύσεώς του θεσμός «απέναντι» στο κεντρικό κράτος. Φανταστείτε λοιπόν τώρα, πως ένας περίπου «διορισμένος»  από το  κόμμα του Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, θα έχει το ανάστημα αύριο, να υπηρετήσει μια Αυτοδιοίκηση διεκδικητική απέναντι στο κεντρικό κράτος ?

Η παράταξή “Στερεά… Υπεροχής”, είναι η παράταξη της Αυτονομίας, της Συνεργασίας και των Ανοικτών οριζόντων.  Είμαστε η παράταξη της αγωνιστικής δράσης, της διεκδίκησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση,  από τον Καποδίστρια, στον Καλλικράτη, στον Κλεισθένη. Είμαστε η  παράταξη της Αποκέντρωσης, της Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Δημοκρατικού Προγραμματισμού.



3) Ποιο ιεραρχείτε ως το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή ζήτημα για την Στερεά Ελλάδα;

Δ.Aναγνωστάκης: Τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν είναι  :
  • Πως και με ποιο τρόπο θα αυξήσουμε το Παραγόμενο Περιφερειακό Προϊόν, πως δηλαδή θα πετύχουμε την παραγωγή εισοδήματος  και  πλούτου στη  Στερεά.
  • Πως και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας,  ιδιαίτερα για τους νέους.
 Εδώ, κρίνεται η ικανότητα  κάθε «κυβερνητικής δύναμης», να επηρεάσει δηλαδή θετικά το Εισόδημα και την Απασχόληση στην περιφέρεια.

Εμείς, με αυτά θα μετρηθούμε….Εδώ θα χτυπούν τα σφυριά της διοίκησής μας, εδώ θα συγκεντρώσουμε τους πόρους.



4) Ποιοι είναι οι βασικοί προγραμματικοί άξονες της παράταξής σας για την ερχόμενη τετραετία;

Δ.Aναγνωστάκης :  Τα λέω τηλεγραφικά, όπως στον τίτλο μας, ΣΤΕΡΕΑ περιφέρεια ΥΠΕΡΟΧΗΣ και κοινωνικής Συνοχής.  Eμείς με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο θα συγκεντρώσουμε Ανθρώπινους και Οικονομικούς πόρους  :

  • Στην Απασχόληση, στην Κοινωνική Οικονομία & Συνεργατισμό, στην Τοπική Οικονομία.
  • Στις Yποδομές και τα Αναπτυξιακά Έργα, που έχει ανάγκη ο τόπος μας. 
  • Στον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό στα Προγράμματα της περιφέρειας. 
  • Αναδεικνύοντας την Tαυτότητα, το Κοινωνικό Κεφάλαιο της Στερεάς, για να τοποθετήσουμε την Περιφέρεια στον Ευρωπαϊκό Χάρτη.
Θα οργανώσουμε μια Δημοκρατική Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Περιφέρεια, μαχητική και με αξιώσεις απέναντι στο Κεντρικό κράτος, με νέους θεσμούς, πιο κοντά στον Πολίτη.

Έτσι νομίζουμε θα γίνει η Στερεά Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη των Περιφερειών.



5)Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν προηγούμενες διοικήσεις. Πώς θα τα καταφέρετε εσείς;
 
Δ.Aναγνωστάκης : Απαριθμώ εν τάχει τα πλεονεκτήματα της Στερεάς. 
  1. Ο πολιτισμός, η ιστορία,  η Ταυτότητα, το κοινωνικό κεφάλαιο,
  2. Η γεωγραφική θέση και το Φυσικό Περιβάλλον.
  3. Η αγροτική παραγωγή, η εκμηχάνιση του αγροτικού τομέα, η  Βιομηχανική  οργάνωση.
  4. Η ευχερής μετακίνηση των παραγωγικών συντελεστών.
  5. Η γειτνίαση με την Αττική και  οι τόποι προορισμού.
Εμείς θα τα καταφέρουμε, γιατί διαθέτουμε εμπειρία διοίκησης, γνώσεις και πολιτική ωριμότητα. Γιατί διαθέτουμε ΟΡΑΜΑ,  ένα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ με κοινωνική συναίνεση και ένα Επιτελείο να το υλοποιήσει. Χωρίς διάθεση υπερβολής : Και ξέρουμε και μπορούμε. 



6)Πώς θα επηρεάσει την διοίκηση της Περιφέρειας το νέο σύστημα της απλής αναλογικής;

Δ.Aναγνωστάκης : Η Απλή Αναλογική ωθεί τους αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση στη συνεργασία και στις συναινέσεις.  Ωθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών και αποκλιμακώνει τις διαφωνίες στα Αυτοδιοικητικά όργανα. Τέρμα οι κοκορομαχίες και η αντιπολίτευση ως αυτοσκοπός.

Το λόγο τον έχουν τα προγράμματα και η ικανότητα συνθέσεων πάνω σε αυτά.
Η αυτοδιοίκηση ήταν και είναι χώρος προγραμματικής σύνθεσης και σύγκλισης, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για όλουςμας!!!



Επιστροφή στην Κορυφή