Ό,τι αρχίζει τελειώνει...





Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου στη Χαλκίδα,
κατέθεσα στον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, το έγγραφο της
Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, με αριθμ. πρωτ. 32770/06-04-
2023, το οποίο και επισυνάπτεται.
Στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ότι νέες εντάξεις, για το τρέχον πρόγραμμα 2014-
2020, θα γίνονταν μέχρι 30 Απριλίου 2023 και ως εκ τούτου μάταια αναμέναμε
τη δημόσια χρηματοδότηση, για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων &
Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Λαμίας, Χαλκίδας & Αναβάθμιση
Μ.Ε.Α. Άμφισσας, όπως πανηγυρικά μας διαβεβαίωναν οι κυβερνητικοί παράγοντες
και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, πριν τις εθνικές εκλογές!
Με την παρούσα επιστολή μου, σας κοινοποιώ το Ενημερωτικό Σημείωμα του Φορέα
Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με αριθ. πρωτ.1593/15-07-2023, που κάνει αναφορά
στην υλοποίηση ενός «οργανωμένου και καλά σκηνοθετημένου σχεδίου», σε βάρος των
Υπηρεσιών και των Δήμων/Μελών του ΦοΔΣΑ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες και
συνειρμούς, για όσα μας επιφυλάσσουν τόσο οι κυβερνητικοί όσο και οι
αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Στερεάς.
Με βάση τα δύο έγγραφα, παρακαλώ να τεθεί προ Η.Δ. το θέμα των
αρνητικών εξελίξεων, ως προς την απώλεια δημόσιας χρηματοδότησης, για τα τρία
αυτά εμβληματικά έργα.
Σας κάνω γνωστό πως θα ζητήσω από το περιφερειακό μας συμβούλιο, να
υπάρξει σχετική απόφαση σε δύο απλές δεσμεύσεις:
Αν τα παραπάνω δεν αποφασιστούν, τότε δεν θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι μόνο
αυτοί που μας εξαπάτησαν. Συνυπαίτιοι και συνυπεύθυνοι θα είναι και όσοι δεν
εναντιώθηκαν σε αυτές τις κακές επιλογές, όσοι γνώριζαν και δεν το απέτρεψαν!
Με συναδελφική εκτίμηση
Δ. Αναγνωστάκης
Επίκαιρη ερώτηση περιφερειακού συμβούλου Ευρυτανίας, Μωυσή Μπερμπερή.
Θέμα: “Εκκρεμότητες στην Π.Ε. Ευρυτανίας.”
Προς περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.
Με αφορμή αναγγελθείσα κινητοποίηση συλλόγων και φορέων των Αγράφων, η οποία βέβαια ανεστάλη προσωρινά, μετά από συνάντηση που είχατε μαζί τους, θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις σας, σχετικά με το δρόμο των Αγράφων.
Καθότι διανύουμε και τους τελευταίους μήνες αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου, θα ήθελα να μας γνωρίσετε επίσης:
I. Πόσα και ποια έργα στην Π.Ε Ευρυτανίας είναι αυτή τη στιγμή σε διακοπή εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και σε πόσα είχαμε διάλυση σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.
ΙI. Σε τι ποσά ανέρχονται τα υπόλοιπα των οφειλών της Π.Ε. Ευρυτανίας σε τεχνικά έργα όπως και σε παροχή υπηρεσιών.
ΙII. Πόσες από αυτές τις υποχρεώσεις σας είναι τιμολογημένες και τι ποσά είναι ατιμολόγητα και κατά κακή εφαρμογή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
IV. Τέλος αν υπάρχει επίσημη καταγραφή κυρίως των ημερομισθίων των μηχανημάτων, για να μη βρεθεί η όποια νέα Περιφερειακή Αρχή προ εκπλήξεων όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν…
Με εκτίμηση
Μωυσής Μπερμπερής
ΕΡΩΤΗΣΗ
του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΜΑ: “Χρηματοδότηση ομάδων διάσωσης, παράρτημα Ν. Φωκίδας ”.
Όλα τα χρόνια η πατρίδα μας δοκιμάζετε από αυτό που λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες αλλά μεγάλες πυρκαγιές και σεισμούς με αρκετά Ρίχτερ τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω φαινομένων πολλές φορές είναι τραγικά. Χάνονται ζωές τραυματίζονται άνθρωποι σ αυτές τις καταστάσεις ή λέξη βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη.
Ο κρατικός μηχανισμός που τον χρειαζόμαστε αυτές τις στιγμές όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω ποτέ δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση και αυτό δυστυχώς αποδεικνύετε πολύ εύκολα. Σ αυτό το ζοφερό τοπίο υπάρχει μια αχτίδα φωτός που είναι οι ομάδες διάσωσης που αποτελούνται αποκλειστικά από εθελοντές γυναίκες και άντρες που είναι εκπαιδευμένοι όλοι και έχουν καταγράψει στο ενεργητικό τους αρκετές σωτήριες επεμβάσεις. Μια τέτοια ομάδα ανθρώπων με κεφαλαίο Α είναι η Ελληνική ομάδα διάσωσης Παράρτημα Ν. Φωκίδας που είχα την χαρά και την τιμή να δω το έργο τους με τα ίδια μου τα μάτια. Όλα αυτά φυσικά χρειάζονται πολύ κόπο και κυρίως χρήμα για να μπορέσουν να βρίσκονται δίπλα στο συνάνθρωπο όταν παραστεί ανάγκη. Και φυσικά όπως έχω πει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις το αίτημα μου δεν απευθύνεται μόνο στην ομάδα της Φωκίδας αλλά για όλες τις ομάδες της Στερεάς Ελλάδας.
Ερωτάται η περιφέρεια.
Είναι μέσα στις προτεραιότητες της η στήριξη και κυρίως η χρηματοδότηση αυτών των εθελοντικών ομάδων που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη για να συνεχίσουν να προσφέρουν το θεάρεστο έργο τους; Όταν βλέπουμε παράδειγμα με τι ευκολία στήθηκε το πρόγραμμα του ΟΠΑΣΤΕ δεν νομίζω ότι χωράει συζήτηση ή αρνητική απάντηση αυτή η πρόταση μου.
Παρασκευάς Δρόσος
Περιφερειακός σύμβουλος Φωκίδας
ΕΡΩΤΗΣΗ
του
Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας,
Παρασκευά Δρόσου.
ΘΕΜΑ: “Αποκατάσταση οδοστρώματος εθνικής οδού Ιτέας Ναυπάκτου ”.
Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση του οδοστρώματος στο απαρχαιωμένο εθνικό δίκτυο της Φωκίδας. Η υποχρεωτική συντήρηση του είναι άγνωστη λέξη για την αντιπεριφερεια Φωκίδας. Θα ήθελα όμως να επισημάνω την κατάσταση του οδικού δικτύου Ιτέας Ναυπάκτου που ξεκινάει η επικινδυνότητα του από τον ημιτελή κόμβο των μεταλλείων εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια που έχει περιορίσει το πλάτος του οδοστρώματος αρκετά με ότι αυτό συνεπάγεται και σε πολλά σημεία η άσφαλτος είναι κυριολεκτικά ξηλωμένη και ως παράδειγμα αναφέρω το κομμάτι που διέρχεται από Άγιους Πάντες Ερατεινη Άγιο Νικόλαο και αρκετά άλλα σημεία.
Η άσφαλτος έχει φύγει και πλέον έχουν απομείνει χαλίκια. Αυτό όλο έχει κάνει την διαδρομή ρωσική ρουλέτα για τους οδηγούς και με την πρώτη βροχή έχουμε αρκετά ατυχήματα που δυστυχώς έχουμε και ανθρώπινα θύματα όπως έγινε πρόσφατα στον συγκεκριμένο δρόμο.
Ερωτάται η περιφέρεια.
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο περιβόητος διαγώνιος που πανηγυρικά είχε εξαγγελθεί λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές θα προβεί όπως είναι υποχρεωμένη στη συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου που ειδικά το καλοκαίρι παρουσιάζει αυξημένη κίνηση; Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει και ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης λόγω ότι στην περιοχή γίνονται πολλά πανηγύρια τους καλοκαιρινούς μήνες όπου είναι τακτικός θαμώνας(όπως και εγώ φυσικά)με την μόνη διαφορά μας ότι εγώ προκαλώ φθορές στο δικό μου αυτοκίνητο ενώ από την πλευρά του οι φθορές προκαλούνται σε κρατικό όχημα που οφείλουμε όλοι να το προσέχουμε.
Του
Περιφερειακού Συμβούλου
Γεωργίου Σκούρα
Προ τον: Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Φορέα Αντιπλημμυρικής Προστασίας της κοιλάδας του Σπερχειού»
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αυτά που πριν λίγα χρόνια έμοιαζαν εξαιρέσεις θα αποτελούν πλέον τον κανόνα σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Ζούμε σε μια εποχή «αιχμής» της κλιματικής αλλαγής, ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Πολιτεία και πολίτες.
Ο καθηγητής στο εργαστήριο κλιματολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Νάστος, υποστηρίζει ότι «στο εξής θα έχουμε καύσωνες, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, ακραίες καταστάσεις και όλα αυτά πολύ πιο συχνά και με μεγαλύτερη διάρκεια. Το χτύπημα της κλιματικής αλλαγής θα φέρει εκτός από καύσωνες και νέους Ιανούς».
Τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι αρκετά έντονα και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους πρωτόγνωρες. Συχνές είναι οι πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού η οποία όφειλε να καταταγεί στην λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία. Ποτέ όμως και από κανέναν δεν αντιμετωπίσθηκε ως τέτοια και ποτέ δεν δόθηκε η απαιτούμενη σοβαρότητα στις συχνές υπερχειλίσεις του Σπερχειού, ενός ποταμού που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους με κύρια χαρακτηριστικά την χειμαρρώδης μορφή του, την στερεοπαροχή καθώς και τους πολλούς χειμάρρους και παραπόταμους.
Το χωριό Κόμμα, κοντά στις εκβολές του Σπερχειού, πάντα αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, όμως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται μέσα σε μια «τεχνική λίμνη» που δημιούργησαν τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ε65 από την παραχωρησιούχο «Κεντρική Οδό», δηλαδή την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου Λαμίας έγινε πάνω σε αναχώματα μήκους 950 μέτρων και κάθετα στην ροή του νερού προς τη θάλασσα. Το Πρωτοδικείο Λαμίας κάνοντας δεκτή την προσφυγή πενήντα κατοίκων μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2021, υποχρεώνει τους υπαίτιους να δρομολογήσουν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή την κατασκευή πρόσθετων εγκάρσιων τεχνικών έργων (ανοίγματα εκτόνωσης των υδάτων). Φαίνεται όμως ότι τα εν λόγω έργα δεν είναι επαρκή να αποτρέψουν τα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα, εφόσον η ανύψωση του κόμβου δεν σχεδιάστηκε και δεν κατασκευάστηκε όπως ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών- Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) με κοιλαδογέφυρες που αφήνουν κάτω τους τα νερά να περνούν ελεύθερα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κατανοήσει ότι η αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως σύνολο, που θα παίρνει υπόψη της τη ροή του νερού από το βουνό μέχρι την θάλασσα από τις πηγές του Σπερχειού στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα μέχρι τον Μαλιακό κόλπο. Αγνοούν ότι ένα κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του πλημμυρικού φαινομένου αποτελεί το μικρό πλάτος του ποταμού και το μικρό βάθος της κοίτης του, στο πεδινό του τμήμα. Θα πρέπει πάντα να υπάρχει μια γραμμή απορροής από το βουνό μέχρι την θάλασσα, μελετημένη να λειτουργήσει στις μέγιστες συνθήκες φορτίου στις κρίσιμες ώρες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη καθυστέρηση της ροής των νερών από τα βουνά (ειδικά της Όθρυς) με την κατασκευή έργων ανάσχεσης της πλημμυρικής παροχής και κατακράτησης των φερτών υλών στα ορεινά, προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες στα πεδινά.
Η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα με ξεκαθαρισμένες και πλήρεις αρμοδιότητες και με την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού με την προϋπόθεση ότι θα έχει τους απαιτούμενους πόρους και την απαιτούμενη οργάνωση και στελέχωση, ίσως αποτελεί την μόνη λύση στην διαχείριση των παραπάνω προβλημάτων. Παρόμοιοι φορείς με μεγάλη εμπειρία υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ανεπτυγμένες χώρες. Με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και μετά από συνεννοήσεις, των αντίστοιχων συναρμόδιων υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - κλιματικής Αλλαγής, του Δήμου Λαμίας και κυρίως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μπορούν να καθοριστούν οι αρμοδιότητες, οι πόροι και οι τομείς ευθύνης. Ο εν λόγω φορέας θα πρέπει να εποπτεύει τους άλλους φορείς σε τοπικό επίπεδο για την γρηγορότερη και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών θεμάτων και τον τερματισμό της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:
Προτίθεστε να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού ποταμού, με ξεκαθαρισμένες και πλήρεις αρμοδιότητες, να είναι αναθέτουσα αρχή, να έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της σύνταξης μελετών, τον προγραμματισμό της κατασκευής και συντήρησης όλων των αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Να έχει τον συντονισμό, στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών για την εξασφάλιση ενιαίας και συγχρονισμένης δράσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην διαχείριση των καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα. Να είναι στελεχωμένος με ικανό αριθμό ανθρώπινου εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, να του διατεθούν σημαντικά και επαρκή κονδύλια για να μπορέσει να επιτελέσει το δύσκολο έργο του και επιπλέον να μπορεί να αξιοποιεί τις ειδικές χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.
Στην ενότητα που έχει προβλεφθεί για συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης,
η παράταξή μας θα θέσει ζητήματα, που έχουν σχέση με την πόλη της Χαλκίδας, την ΠΕ Εύβοιας αλλά και θέματα που μας προώθησαν συμπολίτες μας, από άλλες περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας.
Συγκεκριμένα θα θέσουμε τα ζητήματα:
Πορεία εξέλιξης έργων και δράσεων στην καμένη Β. Εύβοια.
Πορεία αποζημιώσεων πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών Εύβοιας.
Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Παρατηρητήριο Υγείας Ασωπού.
Μη ένταξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων/Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χαλκίδας. (ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας).
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων του οικισμού Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας, που διαμαρτύρονται εντόνως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κατοικημένες περιοχές.
Επιστολή του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Φθιώτιδας, που εκφράζει την αγανάκτηση της παράκτιας τοπικής κοινωνίας του Δήμου Λοκρών, για τη ρύπανση της θάλασσας από τη λειτουργία των πολυάριθμων ιχθυοτροφικών μονάδων.
Αντίστοιχες διαμαρτυρίες διατυπώνουν και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Εύβοιας, για την πρόθεση υπέρμετρης ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο Ν. Ευβοϊκό και άρα το θέμα, όπως αντιλαμβάνεστε, αποκτά ένα γενικότερο ενδιαφέρον.
Χρόνος υπάρχει, αφού τα περισσότερα θέματα της συνεδρίασης είναι διαχειριστικού χαρακτήρα, ελπίζουμε να υπάρχει και η πολιτική βούληση, για συζήτηση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες της Στερεάς.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Στις εγκαταστάσεις Βιομηχανικής Μονάδας στα Οινόφυτα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, είναι αποθηκευμένα εδώ κι αρκετά χρόνια, 80000t επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα αλατώδους σκωρίας.
Στην ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ (ΑΔΑ:ΩΥΔΔ4653Π8-ΚΓΟ σελ. 24 παρ.1.1.4.2.3 ), για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων(ΟΕΔΒΑ) στην Δ.Ε. Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας, προβλέπει την κατασκευή Κελιού Υγειονομικής Ταφής Αλατώδους Σκωρίας (ΚΥΤΑΣ), εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και μεταφορά- εναπόθεση των 80000t αποθηκευμένων αποβλήτων στο ΚΥΤΑΣ.
Στην 3η Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3-2-2022 συζητήθηκε και το θέμα: “Έκφραση γνώμης επί του έργου ΟΕΔΒΑ στο Δήμο Τανάγρας”, (απόφαση 14-2022 ΑΔΑ:6ΚΝΦ7ΛΗ-506).
Η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε Βοιωτίας ανέφερε τα εξής:
Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα των εργοστασίων της Π.Ε. Βοιωτίας μεταφέρονται σε εξουσιοδοτημένες δομές του εξωτερικού και η μεταφορά τους αποτυπώνεται από τα δελτία αποστολής, το μέγεθος της ημερήσιας παραγωγής. Αναφέρει επίσης ότι, πραγματοποιούνται έλεγχοι από το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.(Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στο YouTube Περιφέρειας Στερεάς, 5:14:00)
Μετά τα παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
Τι αναφέρεται στα πορίσματα των ελέγχων, που έχουν πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας στη συγκεκριμένη εταιρεία και αφορούν τα αποθηκευμένα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα αλατώδους σκωρίας;
Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας αποθήκευσης των συγκεκριμένων αποβλήτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία ΠΕΣΔΑ και οδηγία SEVEZO;
Γιατί μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει μεταφέρει τα αποθηκευμένα απόβλητα σε εξουσιοδοτημένες δομές του εξωτερικού;
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις στην εταιρεία, επειδή δεν μεταφέρει τα αποθηκευμένα απόβλητα;
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των ελέγχων, κυρίως μέσα από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της εταιρείας, που παράγονται καθημερινά; Μεταφέρονται ή αποθηκεύονται;
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων, που έχει τις εγκαταστάσεις της η συγκεκριμένη εταιρεία, ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους και στο περιβάλλον το σοβαρό ενδεχόμενο "ατυχήματος" (πχ πυρκαγιά,διαρροή), στο χώρο που είναι αποθηκευμένα τα απόβλητα.
Να σημειωθεί οτι ο Δήμος Τανάγρας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ, σχετικά με την ΟΕΔΒΑ στο Δήμο Τανάγρας, της οποίας σύντομα αναμένεται η εκδίκαση.
Αναμένουμε την αντίδραση και της περιφερειακής αρχής της Στερεάς.
“Στερεά Υπεροχής”
📌Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…
Οι τρομακτικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες και η ένοχη στάση της πολιτείας, απέναντι σε ανθρώπους πραγματικά εγκαταλελειμμένους, αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου στο όμορφο και γραφικό Καρπενήσι.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν την ΠΕ Ευρυτανίας παρουσία πολιτών και τοπικών φορέων.
Η παράταξή μας “Στερεά Υπεροχής”, ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι ο οικονομικός μαρασμός, η δημογραφική συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού.
Απέδωσε τις αναλογούσες ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, για την ελλιπή χρηματοδότηση των έργων στην περιφέρεια Στερεάς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα εξ αυτών να είναι στάσιμα, όπως επί παραδείγματι ο δρόμος των Αγγράφων, η γέφυρα Τέμπλας καθώς και το μουσείο Κορυσχάδων.
Εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις, για την εξαγγελία του Υπουργείο Υποδομών σχετικά με το δρόμο Λαμία-Καρπενήσι, όπου πουθενά δεν αναφέρεται η εξασφάλιση πίστωσης καθώς και η πηγή χρηματοδότησης του.
Καταθέσαμε μία σειρά από προτάσεις, για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας στο νόμο και για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν μία σειρά από διοικητικές πράξεις καθώς και κάποιες προγραμματικές συμβάσεις με φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.
Υπερψηφίσαμε αυτές τις συνέργειες με την επισήμανση ότι σε μία προεκλογική περίοδο η Περιφερειακή αρχή προχωρά σε εξαγγελίες χωρίς χρήματα και χωρίς προηγουμένως να έχει εκπληρώσει παρελθούσες υποχρεώσεις της.
Η παράταξή μας έχει κατατεθειμένο από το 2019, ένα ολιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο στήριξης και ανάδειξης των ορεινών όγκων της περιφέρειάς μας.
Είναι καιρός για τους κατοίκους της Ευρυτανίας και της Στερεάς να πάρουν τις αποφάσεις τους.
του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΜΑ: “Υποστελέχωση Δομών Υγείας Νομού Φωκίδας”.
Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο θέμα της δυσλειτουργίας των δομών Υγείας του Νομού Φωκίδας ΤΟΜΥ, νοσοκομείο Άμφισσας και των κέντρων Υγείας θέτοντας το τεράστιο ζήτημα της υποστελέχωσης αυτών διότι μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση αλλά η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, δεν αρκεί το φιλότιμο των εργαζομένων για να σταθεί όρθιο το σύστημα Υγείας του Νομού μας. Ως παράδειγμα αναφέρω τον έναν και μοναδικό πνευμονολόγο που πάλευε μέρα νύχτα παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών που είχαν προσβληθεί από την νόσο αυτή, την ώρα που το Υπουργείο στην πιο κρίσιμη στιγμή της Πανδημίας μετέθεσε τον Διευθυντή της παθολογικής ξεγυμνώνοντας τελείως το νοσοκομείο.
Σήμερα που μιλάμε η πρωτοβάθμια Υγεία (ΤΟΜΥ) δεν διαθέτει ιατρό λόγω του ότι απουσιάζει με αναρρωτική άδεια με αποτέλεσμα η Άμφισσα και τα περίχωρά της να μην διαθέτουν δημόσιο ιατρό και οι ανασφάλιστοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση για συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Αρκετές ελλείψεις φαρμάκων στο νοσοκομείο και στα κέντρα Υγείας με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Είναι εμφανές ότι το σύστημα Υγείας στην Φωκίδα καταρρέει και η απάντηση σε προηγούμενη ερώτησή μου ότι η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 427,958 Ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ(ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020) δεν λύνει κανένα πρόβλημα ούτε της έλλειψης προσωπικού ούτε της συντήρησης των παλαιών κτιρίων νοσοκομείου και κέντρων Υγείας
Ερωτάται η περιφέρεια σχετικά, με τι ποσά έχουν χρηματοδοτηθεί είτε από πόρους περιφέρειας είτε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας ανα περιφερειακή ενότητα της Στερεάς το διάστημα 2014 μέχρι σήμερα, διότι είναι διάχυτη η εντύπωση στους κατοίκους της Φωκίδας ότι όπως και στα περισσότερα προγράμματα της Περιφέρειας και σε αυτό τον τομέα είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, συνηθίσαμε στην ιδέα ότι είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της υπόλοιπης Στερεάς. Αναμένω την γραπτή απάντησή σας στον προβλεπόμενο χρόνο.
Προς:
Τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Θέμα: «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αποστραγγιστικά κανάλια των ΤΟΕΒ»
Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αποστραγγιστικά κανάλια των αναδασμών των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Φθιώτιδας, προς όφελος των αγροτών μπορεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα καινοτόμα και πρωτοποριακά αυτά έργα που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια όταν ολοκληρωθούν θα επιτρέπουν την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων με μηδενικό αρδευτικό τέλος.
Τα προτεινόμενα έργα θα προβλέπουν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα ήδη υπάρχοντα αποστραγγιστικά κανάλια που διατρέχουν τις περιοχές των ΤΟΕΒ Ανθήλης, Ροδίτσας, Λιανοκλαδίου, Βίστριζας, Ξυνιάδας και άλλων.
Πριν την εγκατάσταση θα πρέπει να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης αυτών, έχοντας σκοπό να αποκαταστήσουν την πρότερη καλή κατάσταση των τάφρων. Τα πάνελ δεν θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες των καναλιών και θα πρέπει να εγκαθίστανται σε συγκεκριμένο ύψος, πάνω σε μεταλλικό σκελετό από ειδικές βάσεις στήριξης και να συνδέονται μεταξύ τους σε σειρά, δημιουργώντας κατάλληλες φωτοβολταϊκές συστοιχίες, σύμφωνα με μελέτη.
Η χωροθέτηση με αυτόν τον τρόπο δεν θα καλύπτει καλλιεργήσιμη γη και ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στα ΤΟΕΒ να καλύπτουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον στην περιοχή του ΤΟΕΒ Νέου Μοναστηρίου όπου υπάρχει λιμνοδεξαμενή, να προβλεφθεί η χρήση πλωτής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων καθιστά την χώρα μας έναν ιδανικό προορισμό για τέτοιου είδους επενδύσεις καθώς απολαμβάνει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο. Η χωροθέτηση τους όμως στην ύπαιθρο, εξαιτίας της απουσίας χωροθετικής πολιτικής από τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ), έχει οδηγήσει στην άστοχη εγκατάστασή τους, σε κατακερματισμό της υπαίθρου, σε αλλοίωση του παραγωγικού χάρτη του πρωτογενή τομέα και σε απώλεια πολύτιμης γεωργικής γης.
Ένα από τα βασικότερα κριτήρια για τον προσδιορισμό μιας τοποθεσίας για την εγκατάσταση μονάδων ηλιακής ενέργειας είναι η τρέχουσα χρήση γης. Τα αποστραγγιστικά κανάλια που χρησιμοποιούνται για την στράγγιση των χωραφιών από τα νερά, μήκους αρκετών χιλιομέτρων σε έργα αναδασμού των ΤΟΕΒ, ίσως αποτελούν τους πιο κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση των επίγειων φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τόσο κατασκευής όσο και συντήρησης τους, εφόσον είναι πλάι σε αγροτικούς δρόμους (δεν απαιτείται η κατασκευή νέων δρόμων όπως σε όλες τις ΑΠΕ), γειτνιάζουν με τους βασικούς οδικούς άξονες (μείωση κόστους μεταφοράς) αλλά και με τα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης και το σημαντικότερο δεν θεωρούνται πλέον παραγωγική γη.
Βασικός στόχος με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία των αντλιοστασίων άρδευσης, μέσω του συμψηφισμού και σε περίπτωση περίσσειας παραγωγής ενέργειας αυτή να διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΔΗΕ για επιπλέον έσοδα των ΤΟΕΒ.
Επειδή τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν έργα πνοής που μπορούν να αλλάξουν άρδην τον χάρτη της αγροτικής οικονομίας στις περιοχές αυτές, εφόσον θα ποτίζονται χιλιάδες στρέμματα με χαμηλό έως μηδενικό κόστος και θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες μας.Επειδή τα περισσότερα ΤΟΕΒ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος, έχοντας ως αποτέλεσμα συσσωρευμένα χρέη στην ΔΕΗ με τις διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια να αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:
Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής η υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων ή σε συγχρηματοδοτούμενα;