Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Αποθηκευμένα Επικίνδυνα Βιομηχανικά Απόβλητα, σε βιομηχανικές μονάδες στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ


Αποθηκευμένα Επικίνδυνα Βιομηχανικά Απόβλητα, 
σε βιομηχανικές μονάδες στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Στις εγκαταστάσεις Βιομηχανικής Μονάδας στα Οινόφυτα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, είναι αποθηκευμένα εδώ κι αρκετά χρόνια, 80000t επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα αλατώδους σκωρίας.

Στην ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ (ΑΔΑ:ΩΥΔΔ4653Π8-ΚΓΟ σελ. 24 παρ.1.1.4.2.3 ), για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων(ΟΕΔΒΑ) στην Δ.Ε. Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας, προβλέπει την κατασκευή Κελιού Υγειονομικής Ταφής Αλατώδους Σκωρίας (ΚΥΤΑΣ), εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και μεταφορά- εναπόθεση των 80000t αποθηκευμένων αποβλήτων στο ΚΥΤΑΣ.

Στην 3η Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3-2-2022 συζητήθηκε και το θέμα: “Έκφραση γνώμης επί του έργου ΟΕΔΒΑ στο Δήμο Τανάγρας”, (απόφαση 14-2022 ΑΔΑ:6ΚΝΦ7ΛΗ-506).

Η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε Βοιωτίας ανέφερε τα εξής:

Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα των εργοστασίων της Π.Ε. Βοιωτίας μεταφέρονται σε εξουσιοδοτημένες δομές του εξωτερικού και η μεταφορά τους αποτυπώνεται από τα δελτία αποστολής, το μέγεθος της ημερήσιας παραγωγής. Αναφέρει επίσης ότι, πραγματοποιούνται έλεγχοι από το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας, σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

(Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στο YouTube Περιφέρειας Στερεάς, 5:14:00)

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Τι αναφέρεται στα πορίσματα των ελέγχων, που έχουν πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας στη συγκεκριμένη εταιρεία και αφορούν τα αποθηκευμένα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα αλατώδους σκωρίας;


  • Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας αποθήκευσης των συγκεκριμένων αποβλήτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία ΠΕΣΔΑ και οδηγία SEVEZO;

  • Γιατί μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει μεταφέρει τα αποθηκευμένα απόβλητα σε εξουσιοδοτημένες δομές του εξωτερικού;


  • Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Τμήμα Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις στην εταιρεία, επειδή δεν μεταφέρει τα αποθηκευμένα απόβλητα;


  • Τι αναφέρουν τα πορίσματα των ελέγχων, κυρίως μέσα από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της εταιρείας, που παράγονται καθημερινά; Μεταφέρονται ή αποθηκεύονται;

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων, που έχει τις εγκαταστάσεις της η συγκεκριμένη εταιρεία, ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους και στο περιβάλλον το σοβαρό ενδεχόμενο "ατυχήματος" (πχ πυρκαγιά,διαρροή), στο χώρο που είναι αποθηκευμένα τα απόβλητα.

Να σημειωθεί οτι ο Δήμος Τανάγρας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ, σχετικά με την ΟΕΔΒΑ στο Δήμο Τανάγρας, της οποίας σύντομα αναμένεται η εκδίκαση.

Αναμένουμε την αντίδραση και της περιφερειακής αρχής της Στερεάς.



Στερεά Υπεροχής”


Επιστροφή στην Κορυφή