Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ομιλία Δημήτρη Αναγνωστάκη στη Λαμία - 31 Μαρτίου 2019


Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Δημήτρη Αναγνωστάκη την ημέρα παρουσίασης του προγράμματος και των υποψηφίων στη Λαμία:



Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ για την  ανταπόκρισή σας στην σημερινή Συγκέντρωση 

Nάμαστε πάλι έδώ….



Πριν πέντε μήνες, ξεκινώντας από την Χαλκίδα δεσμευτήκαμε να ολοκληρώσουμε το Αυτοδιοικητικό μας οδοιπορικό,  στην Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς, στην  ιστορική πόλη της Λαμίας, στην καρδιά της Ρούμελης, και αυτό να σηματοδοτήσει την έναρξη μετά τις εκλογές μιας νέας σελίδας για την περιφέρειά μας. 

Πήγαμε σε όλες τις περιοχές, στην Ευρυτανία, στην Φωκίδα, στην Βοιωτία σε ένα ατέλειωτο διάλογο με τους κατοίκους, τους φορείς, καταγράφοντας προβλήματα αγωνίες, αιτήματα...για να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε… 

Το όνομά μας, είναι το όραμά μας για την Στερεά.

Είμαστε η παράταξη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των Περιφερειών. 


Είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη… 


Aυτόνομη από κόμματα, οικονομικά συμφέροντα, κομματικές εξαρτήσεις και δουλείες. 
Αρνηθήκαμε τα χρίσματα των αρχηγών, τις κομματικές υποψηφιότητες, τις εξαρτήσεις των κομμάτων. 
Από θέσεις αρχών…Αντιστεκόμαστε και θα αντισταθούμε στην κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης. Σας καλούμε να αντισταθείτε και εσείς. 

Να αντισταθείτε στο αμετανόητο κομματικό και πολιτικό σύστημα, που διέλυσε την χώρα και τους θεσμούς της. Να αντισταθείτε σε αυτούς που μόλις προχτές, δια στόματος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Μητσοτάκη, καλούσε του πολίτες ξεδιάντροπα και κάτω από το προσωπικό του πάθος για κατάληψη της εξουσίας…να μην πάρει καμιά περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές. 

Αντισταθείτε σε αυτούς,  που για 40 χρόνια πάσχιζαν να βαφτεί ο χάρτης της χώρας το βράδυ των εκλογών, με τα χρώματα της ΝΔ. Σε αυτούς που δεν έβαλαν μυαλό με τα μπλέ και τα πράσινα καφενεία…. Σε αυτούς που δεν μας είπαν,  τι κέρδισαν τα Συνδικάτα, η Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς, από την εισβολή των κομμάτων σε κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής ?… 

Τι κέρδισε από όλα αυτά και από όλους αυτούς, η ελληνική περιφέρεια, η  Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι δημοκρατικοί θεσμοί, πάρεξ Μνημόνια, Φτώχεια, Φυγή των Νέων, απόσταση των ανθρώπων από την πολιτική, απογοήτευση, περιθωριοποίηση.   


Εμείς Γνωρίζουμε την Αυτοδιοίκηση…


Συμμετείχαμε στους αγώνες για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, από τον Καποδίστρια, στον Καλλικράτη, στον Κλεισθένη.   

Δεν μπήκαμε στην Αυτοδιοίκηση για να χτίσουμε πολιτικές καριέρες για την κεντρική πολιτική σκηνή, όπως γίνεται στις μέρες μας, με τις ευλογίες των ΜΜΕ και των οικονομικών συμφερόντων.  Φτάνει πια η οικογενειοκρατία, τα δακτυλίδια, από τον παππού στον εγγονό, φτάνει πια με τις πολιτικές ελίτ, τα Τζάκια, τους  «γεννημένους»  μεσσίες και σωτήρες.  

Οι ιδέες μας είναι η Αλληλεγγύη, η Συλλογική Δράση, η Κοινωνική προσφορά.

Παρουσιάζουμε σήμερα στην περιφέρεια Στερεάς, ένα ΣΧΕΔΙΟ Ανασυγκρότησης & Κοινωνικής Συνοχής. 

Ένα ΣΧΕΔΙΟ Δημοκρατικό, Ρεαλιστικό και Υλοποιήσιμο, παραμερίζοντας τοπικισμούς, αυταπάτες και εγωισμούς. 

Το ΣΧΕΔΙΟ μας, επικεντρώνεται σε δύο μεγάλα θέματα του καιρού μας που θέλουμε να τα επηρεάσουμε.    

Την Ανεργία και  την Απασχόληση ιδιαίτερα των νέων.
Τo ΑΕΠ της  Περιφέρειας για την παραγωγή πλούτου.

Aυτά μας αφορούν όλους. Την Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, το Κράτος, τους Οικονομικούς φορείς. 
Αυτά δεν αλλάζουν με λαλίστατα πρόσωπα, με φτιασιδωμένες και λαμπερές εικόνες των πολιτικών, ούτε με την εικονική πραγματικότητα, το life style στα κανάλια των οκτώ, με τα ΜΜΕ, τα twitterίσματα…

Aπαιτούν Σχέδιο μακράς πνοής, εμπειρία, ικανότητα διοίκησης.
Το σχέδιό μας διαρθρώνεται σε έξι (6)  άξονες που τους αναφέρω επιγραμματικά:

1. Κοινωνική Πολιτική-Απασχόληση-Ανεργία-Κοινωνική Οικονομία & Συνεργατισμός
2. Παραγωγική  Ανασυγκρότηση, Στήριξη Τοπικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας
3. Τεχνικές & Κοινωνικές υποδομές – Δίκτυα και Αναπτυξιακά Έργα 
4. Ανάδειξη της Ταυτότητας και του Κοινωνικού Κεφαλαίου- Η Περιφέρεια Στερεάς στον Χάρτη
5. Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός και Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις (ΟΧΕ) 
6. Διακυβέρνηση & Αποκέντρωση, Τοπική Δημοκρατία – Νέοι Θεσμοί  & Δομές στην Στερεά

Επιτρέψτε μου να κάνω αναφορά σε ένα σημαντικό θέμα που εισήχθη αυτές τις μέρες στην Βουλή και αφορά την περιφέρειά μας.  

Αφορά την Διαβούλευση του Νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο είναι στα πρότυπα του ΕΣΠΑ, αλλά δεν θα έχει τους γραφειοκρατικούς κανόνες των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Οι  χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης θα είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την ετοιμότητα της Περιφέρειάς, για αξιοποίηση των πόρων του ΕΠΑ θα εξαρτηθεί η εξισορρόπηση της «χασούρας»  που υπέστη η Στερεά από την ένταξη στον Στόχο 2. 

Η παράταξη μας έχοντας την εμπειρία και την σαφή γνώση του εθνικού σχεδιασμού και των προδιαγραφών του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σχεδίασε το πρόγραμμά μας, το ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της Στερεάς.

Επιτρέψτε μου τώρα να σας παρουσιάσω την Ατζέντα μας και τις δεσμεύσεις μας, για την Φθιώτιδα…Για ποια θέματα δεσμευόμαστε:

1. Για την Στήριξη της Οικονομίας και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση 


α) Οι παρεμβάσεις μας στον Πρωτογενή τομέα αφορούν:

Έργα Ορεινής Υδρονομίας για αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Κοιλάδα του Σπερχειού, για προστασία της αγροτικής παραγωγής. 

Στήριξη μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 των Δενδρωδών Καλλιεργειών σε Στυλίδα-Αταλάντη και του Φιστικιού Μάκρης  & Μώλου Φθιώτιδας που είναι η δεύτερη παραγωγική ζώνη φιστικιού στην Ελλάδα, και ειδικές περιβαλλοντικές πολιτικές για τα υπολείμματα των καλλιεργειών, των ελαιοτριβείων για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Ένα Ειδικό Σχέδιο για την Κτηνοτροφία για τις ορεινές περιοχές Παρνασσός-Οίτη-Δυτική Φθιώτιδα, που τροφοδοτούν την αγορά με προϊόντα ζωικής προέλευσης. 

Ειδική δράση στο ΠΕΠ 2021-2027  για στήριξη  των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Φθιώτιδας  το Φιστίκι Μάκρης & Μώλου, τις Ελιές της Στυλίδας, της Αταλάντης, το Κατίκι Δομοκού.

Θα ενισχύσουμε την Δομή «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» που δημιούργησε η Περιφέρεια για ανάδειξη της Παραγωγικής Ταυτότητας της Περιφέρειας στο εξωτερικό της περιβάλλον και προώθηση του Καλαθιού Προϊόντων.

Αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου, για μείωση του κόστους παραγωγής και εφαρμογές στην Γεωργία

Εκπόνηση Μελέτης για ίδρυση Μικρής Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων στις περιοχές της πρώην Λϊμνης Ξυνιάδας – Δομοκού  και στην Αταλάντη.

Αξιοποίηση των Υποδομών του ΕΛΓΟ στις Βαρδάτες για δημιουργία Αγροτικού Πειραματικού Σχολείου, κατά το πρότυπο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης,  για την στήριξη του αγροτικού δυναμικού.  


β) Στήριξη της επιχειρηματικότητας  και Δευτερογενή τομέα 

Οι παρεμβάσεις μας περιλαμβάνουν Ενισχύσεις Επιχειρήσεων από το ΠΕΠ Στερεάς 2020-2027, τον Αναπτυξιακό Νόμο και Δημιουργία Δομών Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. 

Σχετικά με την έκθεση την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας η αναβάθμιση της οποίας ψηφίζεται στην Βουλή μαζί με το Βιομηχανικό Πάρκο του Ασωπού. Είναι γνωστές οι  ευθύνες των  παλιότερων διοικήσεων και των πολιτικών, αλλά και η ολιγωρία της κυβέρνησης για την σημερινή διάλυση της Έκθεσης. Με το πέρασμα της ΠΕΛ στην Αυτοδιοίκηση και στο Επιμελητήριο, ανοίγονται νέοι δρόμοι για προβολή της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιφέρειάς μας. Εμείς θα επιμείνουμε ως αυριανή Περιφερειακή Αρχή, να εκπονηθεί ένα Σχέδιο  Βιωσιμότητας και να μπούν στην Μετοχική Σύνθεση και στην Διοίκηση του Φορέα της ΠΕΛ όλα τα Επιμελητήρια της Στερεάς, οι Ενώσεις των Παραγωγικών Φορέων, οι ΒΙΠΕ. Η συνολική αναβάθμιση της ΠΕΛ απαιτεί επίσης να θέσει υπό την αιγίδα της όλες τις εκθέσεις που γίνονται στις περιοχές της Βοιωτίας και Φωκίδας. 

Φτάνει πια,  η κακομοιριά, οι τοπικισμοί, οι πρωτοκαθεδρίες, οι ανεπαρκείς διοικήσεις και οι διορισμοί ημετέρων. Στους χώρους της ΠΕΛ θα μεταφέρουμε όλες τις Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, (Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, ΑΝΔΙΑ, Αναπτυξιακές Εταιρείες, Αγροδιατροφική Σύμπραξη κ.λπ.). που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κτήρια της περιφέρειας, με αμφίβολης αξίας αποτελέσματα. 

Τέλος στο πρόγραμμά μας, προβλέπουμε την δημιουργία στις εγκαταστάσεις της ΠΕΛ μιας Ζώνης Καινοτομίας και Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. 

Δεν είναι δυνατόν η περιφέρεια Στερεάς, να διαθέτει μεγαθήρια της Βιομηχανίας και της Οικονομίας και να παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες Καινοτομίας και καθόλου Καινοτομικά προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν να μην διαθέτει ένα Κέντρο Στήριξης και ανάδειξης Καινοτόμων Πρωτοβουλιών. H Δημιουργία μιας Ζώνης και Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, θα γίνει με συμμετοχή στελεχών των μεγάλων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας (ΑΕΙ, το Σύμπλεγμα Τεχνολογίας Τέχνης και Πολιτισμού Τεχνόπολη Ευρίπου στην Χαλκίδα, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης & Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-ΑΣΕΕΠΣΕ), και σε ευθεία διασύνδεση με τις Επιχειρήσεις. 



γ) Διασύνδεση Τουρισμού και Πρωτογενή τομέα 

Στο τομέα τουρισμού & ανάπτυξης υπαίθρου σχεδιάζουμε πρωτοποριακές παρεμβάσεις όπως: 

Μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στην περιοχή του Παρνασσού με αιχμή τον Τουρισμό. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει υποδομές τουρισμού, αναβάθμιση Οικισμών, Τοπικό σήμα στα προιόντα και άλλες παρεμβάσεις. Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή Παρνασσού, σε Κέντρο Ορεινής Οικονομίας με παροχή υπηρεσιών τουρισμού υψηλής ποιότητας, μεγαλώνοντας την τουριστική περίοδο και το τουριστικό ρεύμα.
  
Την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών στην Ζώνη Πλατύστομο-Καμένα Βούρλα-Αιδηψός. 

Θα εντάξουμε στο επόμενο ΠΕΠ Στερεας 2021-2027 ένα Ειδικό Σχέδιο Επανάχρησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι με τίτλο «Μουσείο Σιδηροδρομικής Τέχνης» με βάση το Χωροταξικό Σχέδιο. Θα περιλαμβάνει την Ανακαίνιση και Επανάχρηση κτιρίων-σταθμών ΟΣΕ, Δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου των ΣΕΚ, Δρομολόγηση Τουριστικού Μέσου ελαφριάς μορφής από Τιθορέα-Λιανοκλάδι. Το σχέδιο αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για διεκδίκηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Λιανοκλάδι-Χαλκίδα με μέτωπο όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. 


2. Οδικοί άξονες – Δίκτυα  - Τεχνικές και Αναπτυξιακές Υποδομές - Ενέργεια


Προτεραιότητά μας είναι η Παλαιά Εθνική Οδός (ΠΕΟ) Μπράλλος-Λιβαδειά, η ολοκλήρωση του Οδικού Άξονα Λαμία-Καρπενήσι και το Οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας.

Θα διεκδικήσουμε τον Προαστιακό σιδηρόδρομο της διαδρομής Στυλίδα –Χαλκίδα.

Θα προχωρήσουμε σαν περιφερειακή αρχή στην Επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου για Οικιακή και Βιομηχανική χρήση. Tαυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε τον Ν. 4513/2018, για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στα Ορεινά της Φθιώτιδας. 

Την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των ενεργοβορων Δημόσιων Κτιρίων και Κατοικιών,  στα πλαίσια Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπλασης που θα μας προτείνουν οι Δήμοι για ένταξη στο ΠΕΠ 2021-2027, αλλά και ένα νέο Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. 

Τέλος στις Αναπτυξιακές Υποδομές θα εντάξουμε την Eνεργοποίηση του Ακαδημαϊκού Συμβούλιου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΑΣΕΕΠΣΕ) για την  διερεύνηση δημιουργίας Πανεπιστημίου στην Στερεά με νέα Επαγγέλματα, και με συνεργασίες με το πρόγραμμα «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας». Η Στερεά δικαιούται νάχει το δικό της Πανεπιστήμιο.


3. Ανάδειξη και Προβολή της Ταυτότητας της Περιοχής και της Περιφέρειας   

Ενίσχυσης της Ταυτότητας της Περιφέρειας σημαίνει ανάδειξη της ταυτότητας στο εξωτερικό της περιβάλλον, ανάδειξη του Κοινωνικού κεφαλαίου, του Πολιτισμού και της Ιστορίας της. Εμείς σε αυτά θα επικεντρώσουμε, έτσι θα τοποθετήσουμε την περιφέρεια  στον Ευρωπαικό Χάρτη. Διότι σαν περιφέρεια Έχουμε πόρους, έχουμε ιστορία, έχουμε πολιτισμό αιώνων.  
Αυτό σημαίνει :

Ανάδειξη των Θρησκευτικών Μνημείων και Μοναστηριών

Ανάδειξη Αρχαιολογικών Τόπων με έμφαση σε διοργανώσεις Πολιτισμού, Εθελοντισμού, Συνεργασίας (π.χ. Θερμοπύλες, κ.λπ.), αναδεικνύοντας περιοχές που σηματοδοτούν μεγάλες αξίες με οικουμενική ισχύ.

Διασύνδεση των Μουσείων της περιφέρειας σε πολιτιστικές διαδρομές (π.χ. η πρωτοβουλία ΔΙΑΖΩΜΑ), Μουσείο Υδροκίνησης της Παύλιανης, Μουσείου Αρτου στην Αμφίκλεια, Μουσείο Εθν. Αντίστασης.

Την ανάδειξη και προβολή της Ταυτότητας της Στερεάς δηλαδή της Ρούμελης της Ελληνικής Επανάστασης, της Εθνικής Αντίστασης, του Γοργοπόταμου, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Χωριών.

Την Ανάδειξη του Ορεινού χώρου με την Στήριξη του Εναλλακτικού Τουρισμού και του φυσικού Περιβάλλοντος με ενοποίηση Μονοπατιών στο πρόγραμμα «Τα Βουνά της Κεντρικής Ελλάδας»

Την Χρηματοδότηση Μελέτης και Εφαρμογή του Προγράμματος Έξυπνα Χωριά (SMARTS VILLAGE)  ως τόπων τουριστικού προορισμού σε ορεινές περιοχές της Στερεάς όπως η Παύλιανη, η Παρνασσίδα, η Ορεινή  Φθιώτιδα, με έξυπνες δραστηριότητες, ανακαίνιση κ.λ.π. 

Την Στήριξη Διοργανώσεων Παγκοσμίου Διαμετρήματος π.χ. Θερμοπύλες,

Την Συμμετοχή μας σε εκθέσεις του Εσωτερικού και του Εξωτερικού


4. Πολιτική κοινωνικής συνοχής 


Η παράταξή μας, δίνει ιδιαίτερο βάρος :
Στην υποστήριξη των Οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και των Κοινωνικών Δομών. 

Στην Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία και στον Συνεργατισμό με την δημιουργία Δικτύου  Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας. Δεσμευόμαστε ότι θα εντάξουμε στο ΠΕΠ 2021-2027, ένα Υποπρόγραμμα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Και είναι μίζερο-αν όχι σκόπιμο-να μιλούν ορισμένοι για πρωτιές στην απορρόφηση των πόρων, όταν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, βρίσκονται «παρκαρισμένοι» στο ΕΣΠΑ και στο ΠΕΠ και, δεν αποδίδονται για την ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας.  
Στην Κοινωνική Εργασία και τα Κέντρα Κοινότητας

Στον σχεδιασμό της απασχόλησης με βάση τις μελέτες για το Ανθρώπινο δυναμικό από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού για την αγορά εργασίας και χρήση όλων των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το χτύπημα της Ανεργίας.
  

5. Διακυβέρνηση & Αποκέντρωση,Δημοκρατία–Νέοι Θεσμοί & Δομές στη Στερεά 

Άφησα τελευταίο το Θέμα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, καθώς βρισκόμαστε στο Επιτελικό κέντρο της Περιφέρειας, στην πρωτεύουσα. 

Αφορά την διοίκηση, τις Υπηρεσίες και τις Δομές της. Εμείς Υποσχόμαστε 
Την Θεσμική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας.

Ένα Nέο Μοντέλο Διακυβέρνησης με Δημοκρατία-Συνεργασία-Συμμετοχή.

Την Δημιουργία νέων  Μηχανισμών Περιφερειακής  Ανάπτυξης και Σχεδιασμού.

Την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Η Στερεά Υπεροχής στην Ελλάδα των Περιφερειών  δεν είναι για μας, μόνον ένα σύνθημα 
Θέλουμε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ασκεί περιφερειακή πολιτική, αγωνιστική και διεκδικητική εν σχέση με το κεντρικό κράτος. 

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ασκεί πολιτική στο χωρικό πεδίο της αρμοδιότητάς της, μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών, με διακριτούς ρόλους του κεντρικού κράτους (άσκηση λειτουργιών επιτελικού  χαρακτήρα) όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τοπικές Υποθέσεις).

Δεσμευόμαστε να χτίσουμε ένα νέο ΣΥΜΦΩΝΟ και ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ με τους πολίτες  της Στερεάς
Θα μετατρέψουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε Μικρό Κοινοβούλιο σχεδιασμού & εφαρμογής ανθρωποκεντρικών πολιτικών.

Καθιερώνουμε το Δημοκρατικό Προγραμματισμό, ως μεθοδολογία σχεδιασμού εκ των κάτω της πολιτικής από τον Δήμο έως την Περιφέρεια. 


Διεκδικούμε  μεγαλύτερη Περιφερειοποίηση των πόρων των Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, κατά την φάση του Σχεδιασμού (π.χ. στο ΠΑΑ 2014-2020, ήταν 38%, τώρα επιδιώκουμε να φτάσει στο 60%). 

Θα βάλουμε τέρμα στις διοικητικές διαιρέσεις των παλιών Νομαρχιών-Περιφερειακών Ενοτήτων και θα καλλιεργήσουμε την περιφερειακή συνείδηση. Καταργούμε τα «φέουδα» των χωρικών αντιπεριφερειαρχών που αναπαρήγαγαν δουλείες, πελατειακές σχέσεις, πολιτική διαμεσολάβηση για να  χτίζονται καριέρες, με τους κατ΄ επάγγελμα «Επαγγελματίες της Πολιτικής». Οι πόροι είναι για τις τοπικές κοινωνίες, και τους φορείς, και όχι για το «κατόπιν ενεργειών μου»  του πολιτικού συστήματος προς άγραν οπαδών και ψήφων. Θα εφαρμόσουμε πολιτικές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, την ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών της περιφέρειας. 

Δημιουργούμε το «Σύμφωνο της Αυτοδιοικητικών» μόνιμο Θεσμό Διαλόγου της Αυτοδιοίκησης Α-Β βαθμού για παρακολούθηση του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, που θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι Στερεάς, με συναντήσεις στους ΔΕΛΦΟΥΣ.

Δημιουργούμε το Κέντρο Προγραμματισμού της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΠA) με την συμμετοχή των φορέων και ρόλο στον σχεδιασμό, στην παρακολούθηση και επιστημονική στήριξη της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης. 

Aνασυγκροτούμε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, με ειδικούς Λογαριασμούς για την Φτώχεια, την Ανεργία, το Περιβάλλον

Δημιουργούμε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, για τον αγροτικό Χώρο. 

Ενισχύουμε τον θεσμό της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης για γνωμοδότηση επί του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού. 

Ενδυνάμωση και εξοπλισμός των Δομών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Συγκροτούμε Περιφερειακή Δομή ή Οργανισμό Διαχείρισης Λιμένων

Θεσμοθετούμε Ετήσιο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας.  


Aυτό είναι το σχέδιό  μας. 

Μα θα ρωτήσει κανείς… που θα βρείτε τα λεφτά σε συνθήκες κρίσης ? 

Θα τα βρούμε στο ΕΣΠΑ, στο ΠΕΠ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ΠΔΕ, στο νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

Το ΣΧΕΔΙΟ μας είναι ένα σχέδιο που βλέπει στο μέλλον. 

Όχι με τοπικισμους…αλλά με συνεργασία…. 

Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε μια νέα ελπίδα, προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες, στους νέους. 
Να ανοίξουν οι δουλειές, νέες θέσεις εργασίας, να μεγαλώσει το εισόδημα.  
Δεν μιλάμε στο κενό…Έχουμε την δύναμη, την γνώση, το κέφι, την εμπειρία. 
Γνωρίζουμε την Αυτοδιοίκηση, την Διοίκηση και την λειτουργία της…

Βαδίζουμε με σιγουριά…Χωρίς υπερβολές…Με ρεαλισμό και σύνεση…. 

Χρειάζονται ωστόσο δύο προϋποθέσεις.

Την συμμετοχή σας, την συμμετοχή όλων…

Την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο στις εκλογές…    

Με Δημοκρατικό Σχεδιασμό, με Δημιουργικές Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες, πέρα από τις συνήθειες του παρελθόντος, θα φτιάξουμε μια νέα προοπτική. 


Έτσι θα αλλάξουμε την ρότα !  
Γεια και χαρά







Επιστροφή στην Κορυφή