Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Επίκαιρη Επερώτηση για Λαϊκές Αγορές, Σπύρος Λάμπου.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Θέμα: «Μεγάλη η αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών – επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, με αφορμή δημοσιεύματα, για το επικείμενο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που διακινούνται στον Τύπο, μεγάλη είναι η αναστάτωση όπου έχει προκληθεί στις τάξεις των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών. 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αλλάζει εκ θεμελίων τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, αναθέτοντάς τη σε εταιρίες Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) βάζοντας στις θέσεις των πωλητών εταιρίες και προσθέτοντας ως νέα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας πλάι στα παραδοσιακά της πολυτεκνίας της ανεργίας κ.λπ. έως και την κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων.

Πιο αναλυτικά, στην από 3/2/2021 ανακοίνωση της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αναφέρει ότι στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ανάθεση της Διαχείρισης των Λαϊκών Αγορών σε Ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
  • Να επιτρέπεται σε Νομικά Πρόσωπα – Εταιρείες, να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.
  • Οι θέσεις που έχουν επί τόσα χρόνια οι παραγωγοί, χάνονται και ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, δηλαδή βγάζει τις θέσεις στο σφυρί.
  • Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια).
  • Εξαιρεί την συμμετοχή των Εκπροσώπων Συνδικαλιστών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών απ’ όλες τις Αποφάσεις και Σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καταργούνται οι αρμοδιότητες και οι αποφάσεις της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως προς τη λειτουργία και την αδειοδότηση των λαϊκών αγορών.

Επιπροσθέτως, δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων των παραγωγών και των επαγγελματιών αντανακλούν ανάγλυφα το πρόβλημα που δημιουργείται με την προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) αναφέρει:  

  • «Για εμάς, είναι κόκκινη γραμμή η διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών. Δεν θα δεχτούμε για κανέναν λόγο να περάσουν οι λαϊκές αγορές σε εταιρείες».
  • «Η κυβέρνηση προτείνει ΣΔΙΤ περιφέρειας με ιδιωτικές εταιρείες. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης. Με το ημερήσιο δικαίωμα που πληρώνουμε είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν επιβαρύνουμε το κράτος. Αντί για ΣΔΙΤ, προτείνουμε αυτόνομο Ταμείο Λαϊκών Αγορών ανά περιφέρεια, το οποίο θα διαχειρίζεται τα χρήματά μας προς όφελος των πωλητών και των καταναλωτών, χωρίς ιδιώτες μέσα. Εφόσον πάρουμε απάντηση πάνω σε αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στα επιμέρους ζητήματα, πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές, πώς θα γίνεται η χορήγηση θέσεων κ.λπ. Εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό, προφανώς δεν έχει καμιά ουσία το παρακάτω». 
  • Επειδή, τα παραπάνω, ιδίως όταν σχεδιάζονται και προτίθενται να εφαρμοστούν εν μέσω πανδημίας, συνιστούν επιχειρήσεις που υπονομεύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.
  • Επειδή, εκ μέρους των αγροτών, παραγωγών και επαγγελματιών οι ανωτέρω σχεδιασμοί εκτιμάται ότι θα υπονομεύουν τη βιώσιμη λειτουργία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
  • Επειδή, αν όλα αυτά που όπως λέγεται μεθοδεύονται για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών και στρατηγικών στοχεύσεων, επιβάλλουν την εγρήγορση των θεσμικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας. 
  • Επειδή, ο συνδυασμός μας συμμετέχει στην επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια εμού, την οποία ουσιαστικά καταργεί ο προτεινόμενος νόμος

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

  1. Προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα – και σε κάθε περίπτωση πριν την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής – συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα φιλοξενηθεί η άποψη εκπροσώπων των παραγωγών – επαγγελματιών λαϊκών αγορών επί του, κατά τα ως άνω εκτιθέμενα, ήδη τεθέντος υπ’ όψιν τους Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων;
  2. Θα αντιταχθεί στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των θεσμών του Περιφερειακού Συμβουλίου και την εκχώρησή τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;
  3. Προτίθεται να μεριμνήσει για τον προγραμματισμό άμεσης συναντήσεως του ιδίου με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αποκλειστικό σκοπό τη βέλτιστη υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων των εκπροσώπων των παραγωγών – επαγγελματιών των λαϊκών αγορών της περιοχής μας;

 

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος της "Στερεά Υπεροχής" 

Σπυρίδων Λάμπου



Επιστροφή στην Κορυφή